Pivovarský sklep pod břehem rybníka Hadrava v Želetavě je kulturní památkou

V Želetavě na Třebíčsku stojí zchátralý areál, který dlouhá léta využívalo zemědělské družstvo. V poslední době se v něm ale začíná něco dít. Na jednotlivých budovách se postupně objevují nové střechy, zmizel nepořádek a náletové keře. Starý hrad, jak se ojedinělé památce říká, má totiž majitele Josefa Vašinu, který má velké plány.

Josef Vašina zdědil areál Starého hradu po otci. Ten ho koupil s tím, že ho bude opravovat. Štafetu teď tedy přebral syn a i ten říká, že rekonstrukce je běh na dlouhou trať. S úsměvem hovoří o dvaceti letech a spoléhá na své potomky. To ale neznamená, že se na hradě nic neděje. Naopak.

Želetavské pivo pili za První republiky ve vídeňských lokálech

„Je to v podstatě tvrziště. Tvrziště znamená hospodářský dvůr, který v minulosti sloužil k nějaké hospodářské činnosti,“ vysvětluje majitel areálu Josef Vašina. Ve Starém hradě se už polovině šestnáctého století vařilo pivo. „Pivovar to byl úspěšný. Víme, že za první republiky zásoboval vídeňské lokály,“ dodává. Želetavské pivo prý bylo oblíbené i v Čechách. Bohužel jen do roku 1953, kdy pivovar ukončil činnost. Od té doby sloužily hospodářské budovy ke skladování zemědělské chemie.

Vertikální hvozd, pivovarský sklep Želetava

Vertikálních hvozdů se na celém světě zachovalo jen šestnáct

I když od uzavření pivovaru uběhlo víc než šedesát let, stále je tu zřetelné, co k čemu sloužilo. Zřejmě nejzajímavější budovou je vertikální hvozd, což je zařízení na sušení sladu. Ve vysoké věžovité stavbě, na jejímž vrcholu teď na komíně hnízdí čápi, jsou pozůstatky technologie, která je ve světě ojedinělá. „Těchto budov se zachovalo pouze šestnáct na celém světě,“ říká Josef Vašina. Uvnitř je několik pater propojených zchátralými dřevěnými schodišti. V přízemí bylo topeniště a v patrech nad ním místnosti s naklíčeným sladem. Ten převracelo speciální zařízení. Jakési válce s lopatkami, které se otáčely a přejížděly z jedné strany místnosti na druhou. „V dalešickém pivovaru bylo podobné zařízení, ale nahradili ho leteckou vrtulí,“ dodává.

Pivovarský sklep je vykopaný přímo pod břehem rybníka Hadrava

Každý pivovar musí mít kvalitní chlazený sklep. V Želetavě byste ho marně hledali přímo pod budovami. Tehdejší pivovarníci chytře využili přilehlý rybník Hadrava, ze kterého brali i vodu a sklípek vykopali přímo v břehu pod ním. V zimě tak led z rybníka jednoduše ukládali do přilehlého sklepa. Mezi sklepem a pivovarem dřív bývala i pivovarská restaurace. Dnes je sklep opuštěný a uzavřený železnou mříží. „Je to nějakých šedesát metrů čtverečních. Tady vzadu je třímetrová chodba vytesaná do skály a pak je tam vytesaná jeskyně,“ ukazuje přímo na místě Josef Vašina.

Josef Vašina ve vstupu do pivovarského sklepa

Staré stromy zajišťují sklepu potřebný stín

Ve stropu sklepa je dnes několik otvorů. Některé tam byly od začátku a sloužily k odvětrávání, jiné vznikly časem postupnou devastací a propadáním. Přes strop prorůstají kořeny stromů, které tady za pivovarem sázeli při kopání sklípku. Jsou tedy stovky let staré a měly sklípku zajišťovat potřebné zastínění.

Želetavský pivovarský sklep byl na začátku roku 2017 prohlášený kulturní památkou.

Spustit audio