Pláště pro koledníky Tříkrálové sbírky šije na pelhřimovské škole Dagmar Marešová se studentkami

26. prosinec 2017

Pelhřimovští tříkráloví koledníci mají každý rok nové pláště. Už přes 15 let je pro charitu šije Dagmar Marešová ze Střední odborné školy a Střední průmyslové školy v Pelhřimově společně se svými studentkami. Pláště jsou barevné a každý je jiný, protože charita na ně spotřebuje nejrůznější zbytky materiálů.

„Letos jsme se zaměřili na kratší pláště, protože předchozí roky jsme šili spíše ty delší, ale na tříkrálovou sbírku chodí více dětí,“ ukazuje Dagmar Marešová svou letošní práci.

Děvčata se naučí těžkou obrubu

Z balíku hotových plášťů různých barev vytáhne jeden z nich a dokládá, že nejde jen o prostřižené prostěradlo: „Oni si k nám přinesou různé látky – závěsy, potahoviny a podobně, a já z toho vystříhám ty plédy, které se stáhnou, dají se přes oblečení a vepředu se to zaváže. Aby to bylo zajímavé, tak tady kolem krku uděláme takový kanýr jako límec. Šijeme to za spolupráce studentek a je bezvadné, že se holky naučí oboustrannou obrubu, která je docela obtížná,“ vypráví odborná pedagožka.

Dagmar Marešová, SPŠ a SOŠ Pelhřimov
Dagmar Marešová, SPŠ a SOŠ Pelhřimov

Dagmar Marešová prochází prostory, kde pláště vznikají a pochvaluje si jejich vybavení: „Máme dvě krásné velké šicí dílny, kde máme bezvadné šicí stroje, které prošijí i silné materiály. A hlavně si cením tady té elektroparní žehličky s odsáváním. Pustí se do toho pára, teplo, pak se stoupne na pedál a ono to nádherně odsaje tu vlhkost, která by se jinak do látky vrátila a nebylo by to tak vyžehlené,“ říká nadšeně.

Studentky získají výuční list, ale mohou i maturovat

Pláště šije se studentkami oboru oděvní technik. Příliš jich není, přestože firmy o absolventy oboru mají velký zájem. Proto se snaží přilákat budoucí studentky: „Tady to jsou děvčata ze třetí základní školy, které chodí každé úterý na kroužek šití. Využijeme tady materiály, zbytky, zipy a doufáme, že to děvčata k oboru přiláká.“

Studentky SPŠ a SOŠ Pelhřimov

Od příštího roku bude obor otevřen tak, že si studentky po třech letech mohou udělat výuční list, a když je bude bavit i učení, mohou si ve čtvrtém ročníku dodělat i maturitu. „Ta kombinace je velice výhodná,“ těší se Dagmar Marešová. S děvčaty nešije jen pláště pro Tři krále, ale účastní se i soutěží v zahraničí, módních přehlídek, povzbuzuje je ke kreativitě a jeden model mají zapsán mezi českými rekordy a vystaven i v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit.

autor: dak
Spustit audio