Pleteme, povídáme, receptujeme. Na holčinci v Kamenici nad Lipou je vždy co dělat

29. březen 2017

Když se sejde parta žen u jednoho stolu, je vždycky o čem povídat a co dělat. V Kamenici nad Lipou si na to dokonce vymysleli Holčinec. Scházejí se v místní knihovně jednou do měsíce.

„Je to takové posezení holek, protože babinec se nám vůbec nelíbilo,“ vysvětluje zvolení názvu Holčinec vedoucí knihovny Hana Senderáková. Kamenický Holčinec se schází už rok a stále přibývají další členky. Většina z nich jsou pravidelné čtenářky a informace o Holčinci našly právě tam. Ostatní se to dozvěděly od známých. „Kamarádka Růža mě vytáhla. Říkala: pojď se tam podívat, jak to tam je. Tak jsem vzala jehlice, klubíčka a vyrazila,“ říká paní Zdena.

Holčinec, Kamenice nad Lipou IIII.jpg

Hlavním tématem schůzek je teď pletení ponožek

Holčinec se schází v zadní místnosti knihovny. Je už nutné srazit k sobě několik stolů, aby na sebe všechny členky klubu viděly. V poslední době je hlavním tématem schůzek pletení ponožek. Dámy je pletou různými způsoby. Jedna na kulaté jehlici, druhá na pěti, další na dvou a vzájemně si radí, jak na to. „Upletla jsem jich za zimu asi sedm párů,“ prozrazuje paní Jarka, která do Holčince chodí už od jeho začátků. Prý ani jednou nechyběla.

Holčinec, Kamenice nad Lipou

Ženský mi to závidějí, když řeknu, že máme sezení v knihovně

Pletení ale není všechno, co Holčinec dělá. „Pleteme, povídáme, receptujem, navštěvujeme zahradníka pana Jáchyma na Antonce, relaxujeme,“ vyjmenovává aktivity Holčince vedoucí knihovny Hana Senderáková. Relaxování a odreagování od stereotypu všedních dnů je asi ten hlavní důvod, proč se ženy scházejí. „Kolikrát by se mi i nechtělo, že by byla práce na zahrádce, ale pak mi to nedá a jdu radši sem. Říkám si, že všechno ostatní počká,“ říká paní Hana a všechny ostatní upíjejí ze sklenic víno a přikyvují. „Ženský mi to závidějí, když řeknu, že máme sezení v knihovně,“ dodává paní Hanka, která má v ruce rozpletenou ponožku s asi nejsložitějším vzorem.

Spustit audio