Po Medardovi prostě bude pršet vždycky. Mohou za to obyčejné fyzikální zákony

29. červen 2015

Už skoro 50 let sleduje Václav Dvořák z Třeště počasí. Za ta léta už může zdatně konkurovat profesionálním meteorologům. Na radu se ho ptají stavitelé, jeho obsáhlých archivů využívá policie a rodina ví, kdy jet na dovolenou. I když sám pořád říká, že počasí dokáže předpovědět maximálně na dvě hodiny a lokální bouřky jsou stejně nevyzpytatelné.

„Začal jsem sledovat počasí v roce 1967, když jsem se vrátil z vojny a nastoupil jsem do Tesly. Tam jsem si udělal z ledničkového termostatu barometr a pověsil ho tam na stěnu,“ vzpomíná Václav Dvořák. Už tehdy sledoval teplotu a tlak každý den a data si zapisoval. Koníček mu vydržel dodnes, i když přístroje se za tu dobu změnily.

Na zahradě domu Václava Dvořáka stojí jednoduchá meteostanice. „Tomu co se točí, se říká Robinsonův kříž, měří rychlost větru. Hned to vedle měří směr větru a to všechno je elektronicky předávané do vysílače,“ popisuje Václav Dvořák. V jeho meteostanici nejsou už ani obvyklé nádoby na měření dešťových srážek. Vše zvládá elektronika. Naměřené hodnoty pak odcházejí do přijímače uvnitř domu a hned je zpracovává počítač.

Václav Dvořák si pak sestavuje tabulky a grafy, ve kterých vidí, jak se počasí vyvíjí. Za ta dlouhá léta, co se koníčku věnuje, už dokáže odhadnout, kdy čekat změnu počasí. Sám ale skromně říká, že přesně počasí předpoví nejvýš na dvě hodiny. „Máme tady akci Dřevořezání. Jeden rok se blížila velká bouřka a já jsem jim říkal: Prosím vás, rychle to sbalte! Nevěřili. Za pět minut to roztrhalo všechny přístřešky,“ vzpomíná. Teď už prý na jeho rady dají.

Něco je prý i na starých pranostikách. Většinou jsou podložené dlouholetými pozorováními. „Jsou pranostiky, které mají strašně vysoké procento pravděpodobnosti,“ říká a jako příklad uvádí Medardovu kápi. Ta praví, že když na Medarda prší, bude pršet dalších čtyřicet dní. V tomto případě prý bude pršet vždycky a dešťům se říká slunovratové. Je to obyčejný fyzikální úkaz, při kterém se z ohřáté země odpařuje voda a nahoře se sráží. Medardovské deště prý trvají až do začátku srpna.

Pozorovatel počasí Václav Dvořák z Třeště
Spustit audio