Podnikatel, vizionář, mecenáš. To vše byl Vojtěch Weidenhoffer v Německém Brodě

Vojtěch Weidenhoffer začínal jako drobný podnikatel se střižním zbožím. Po zrušení cechovního zřízení v roce 1859 se mu otevřela možnost pustit se do jiného druhu podnikání. Vyhodnotil, že jedním z perspektivních odvětví bude škrobárenství. Když se mu proto naskytla možnost zakoupení mlýna v Okrouhlických Dvořácích, neváhal a založil v něm škrobárnu.

Velmi rychle se rozvíjela a Weidenhoffer začal mlýn modernizovat. 18. října 1869 spustil jako první v regionu ve své továrně parní stroj a uspořádal k tomu velkolepou oslavu nejenom pro pozvané hosty, ale i své zaměstnance.

Weidenhofferovi pomohly k rozkvětu dvě věci. Byly to osobní známosti a také dobré jméno samotného podnikatele. Velmi si zakládal na prestiži, díky níž si budoval pevné obchodní kontakty. Postupně rozšiřoval výrobu škrobu i na další místa, například do Pohledských Dvořáků.

Weidenhoffer se také velmi aktivně zapojoval do života v Německém Brodě. Byl dlouholetým členem městské rady, stál u založení pěveckého spolku Jasoň, prosazoval postavení železniční dráhy a nakonec zasedal i v Českém zemském sněmu.

Vojtěch Weidenhofer, fotografii zapůjčilo Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod

Jeho továrnu na škrob převzal syn Viktor. Ten však po dvou mrtvicích nebyl dál schopen řídit podnik a jeho žena se rozhodla firmu prodat konkurenčnímu sdružení Amylon. Škrobárnu v Okrouhlických Dvořácích provozovalo několik let. Po znárodnění v roce 1948 však vedení firmy rozhodlo, že výrobu ve svém nejstarším a také nejmenším provozu zastaví.

autor: Petr Hladík
Spustit audio