Praděda, děda, strejda a já su taky bednář, říká Miroslav Vrtěna

Pro někoho zapomenuté řemeslo – bednář. Nevyrábí ani tak bedny, jako spíš sudy. Sudy na víno a pivo. Miroslav Vrtněna se narodil do bednářské rodiny. Jeho syn je už v uvozovkách jen truhlář, protože poslední vyučený bednář vyšel z české školy v roce 1988.

Nezbývá tedy nic jiného, než řemeslo odkoukat od starších, zkušenějších. „U nás je to rodinná tradice. To se musí rovnat dřevo, přinášet. A postupně se člověk vypracuje,“ říká s úsměvem Miroslav Vrtěna. Sudy z akátu a dubu vyrábí v současné době v České republice asi sedm řemeslníků.

Dřevo obsahuje třísloviny, kterou potřebuje ke zrání víno a whisky. Nejlepší prý je dub z hor nebo z Vysočiny. „Není řídký,“ vysvětluje mistr Vrtěna. „Po vyschnutí se začne krácením, profilováním, pak se to frézuje. Po sesazení se hodinu vaří, aby dřevo změklo. A pak už se jen tluče, tluče a tluče,“ popisuje jednotlivé části výroby pan Miroslav.

Dřevo dnes nahrazuje plast nebo kov, při výrobě vína nebo whisky je ale dřevo nezbytné.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio