Přírodní parfumérie. Historická růže může mít přes 100 okvětních plátků

30. červenec 2016

V malinké vesničce Betlém na Vysočině má dům známá výtvarnice Alena Matějka. Jde o autorku skleněné koruny pro Sportovce roku. Kromě skleněných a kamenných soch má ale ráda i květiny, konkrétně historické růže. Zakládá dokonce růžovou zahradu, kde už teď roste 200 keřů.

„Historické růže se pěstovaly u hradů a zámků od pradávna a zahradníci se snažili vyšlechtit nové druhy tím, že je vzájemně opylovali,“ vysvětluje Alena Matějka. Takové růže se pak množily klonováním na kmínek plané růže, takže vznikaly identické rostliny. „Dochovaly se nám růže třeba ze 14. století. Jedna je dokonce tak stará, že byla nalezená v pyramidách v Egyptě mumifikovaná,“ dodává.

Od růží, které vídáme v květinářstvích, se historická růže hodně liší. Nemá jeden velký květ na dlouhém stonku. Jsou to naopak husté keře se spoustou květů podobné plané růži. Květy mívají i více než 100 okvětních plátků a většinou velmi intenzivně voní, což u růží v obchodech také není pravidlem. „Tento velký keř, to je rosa gallica splendens. Má jednoduché květy, ale kvete bohatě a vytváří nádherný keř, má listy trochu do modra a netrpí žádnými chorobami,“ ukazuje Alena Matějka na jeden z mnoha keřů.

Čtěte také

Růžovou zahradu začala Alena Matějka budovat sama a ještě není úplně hotová. Časem by z ní mělo být pohodové místo k odpočinku. Už teď se budoucí krása rýsuje. Růžové záhony lemují zahradu po delších stranách, v zadní části je místo k posezení pod vzrostlou pavlovnií, což je velmi dekorativní strom. „Začínala jsem tady na políčku, kde rostly jasany, které jsem musela vytrhat traktorem. Pak jsme s mojí mámou vysadila ovocný sad,“ vzpomíná na těžké začátky. Ovocný sad bohužel až na jednu jedinou švestku uprostřed zničila jedna zima.

Historické růže všech barev a tvarů

Alena Matějka také s úsměvem říká, že na své zahradě vůbec nepracuje, i když jí to její okolí nevěří. „Hlavně růže zasypávám štěpky, aby nerost plevel. Růže stříhám na jaře a potom po odkvětu a mám na to pilu, takže mi to jde poměrně rychle,“ vysvětluje s tím, že se snaží napodobit přírodu v tom, že nechává zahradu divočejší.

Díky spolupráci s odborníkem na historické růže Miloslavem Šípem ze Skaličan u Blatné založila Alena Matějka i jakousi kartotéku historických růží. Sbírka růží zasazených v řádcích roste na pozemku nad domem. „Všechny růže nemůžu mít ve své růžové zahradě, ale chci pozorovat, jak rostou, a zároveň to panu Šípovi slouží jako matečnice původních rostlin, ze kterých množí své růže,“ vysvětluje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.