Přírodní zahrada je jedlá a bezúdržbová. I takový zázrak existuje a světe div se, funguje to i bez chemie!

Přírodní zahrada je každá zahrada, která je venku, v přírodě. To by si asi řekl mnohý z nás, kdo by ten pojem slyšel. Je to ale také útvar, který je speciálně navržený a moc dobře promyšlený. Jednu takovou zahradu najdete na Šibeničním vrchu nad Třeští na Jihlavsku.

„Z našeho pohledu je přírodní zahrada taková, která přináší majitelům radost a je tak kladený aspekt, aby byla jedlá a aby se tam eliminovala údržba,“ vysvětluje Tomáš Svoboda, který přírodní zahrady navrhuje a uprostřed jedné také žije. Jeho dřevěný domek obklopuje pozemek, kde najdete snad vše, co je možné pěstovat. Pod okny jsou bylinky, zeleninové záhony, kousek dál i smíšený les, políčko a louka.

Už jsme hovořili o tom, že přírodní zahrada musí být jedlá. Jedlý je tu proto i les. „Přirozený les má sedm, osm rostlinných pater a všechna ta patra mohou být jedlá,“ vysvětluje Tomáš Svoboda. „To mohou být hlíznaté rostliny, jako jsou topinambury nebo cibule, popínavé rostliny. Jsou to různé sibiřské minikivi, klanoprašky, chmel, akébie. Potom stromy jako v klasickém sadu - jabloně, hrušně, ořešáky,“ vyjmenovává.

Tomáš Svoboda, autor přírodních zahrad

K přírodní zahradě nepatří žádná chemie. „Přírodní zahrada poskytuje spoustu prostoru pro různé živočichy, kteří se podporují. Poskytnete prostor také přirozenému predátorovi, který vám pak pomůže,“ vysvětluje Tomáš Svoboda. Na jeho zahradě tak najdete i hmyzí hotely a broukoviště. Někdy pomůže i správná kombinace zeleniny. „Třeba mrkev a cibule odpuzují své škůdce,“ dodává.

Zdá se, že založit přírodní zahradu je věda. Bez rady odborníka se alespoň v začátcích určitě neobejdete. Jen on vám poradí, jak právě váš pozemek nejlépe využít, jaké rostliny zkombinovat a kam je umístit. Pak už bude na vás, abyste si zahrady a všech jejích darů užívali.

Spustit audio