První šli do podnikání čelem, jako chlapi, chválí třídní učitelka studenty střední odborné školy z Nového Města

20. listopad 2017

Studentská firma Wood Works z Nového Města na Moravě je původně vlastně školní projekt. Podnikání, i když jen fiktivní, si ve škole zkoušejí ve třetím ročníku všechny maturitní třídy, ale na nástavbě po vyučení je tento předmět zaveden nově.

Třídní učitelka Alena Nechutová si nemůže své žáky vynachválit: „V mojí třídě se sešla elita našich učňů, Jsou to opravdu výborný děcka a jsou první, kteří se do toho odvážili jít. Šli do toho čelem jako správní chlapi.“

Zatímco dosud všechny třídy zůstaly u fiktivních firem, spolužáci z nástavby podnikají skutečně, a to formou společnosti. Alena Nechutová vysvětluje: „Dříve se tomu říkalo sdružení nebo konsorcium. Podnikají každý na svůj účet, ale za účelem tady toho projektu se sdružili do společnosti.“ V kanceláři si kluci museli sepsat smlouvu o společnosti, zařídit si veškerou administrativu, vymyslet propagační materiály i design svých výrobků.

Obyčejné kostky mi u mých dětí chyběly, teď je kluci vyrábějí

Vzhledem k tomu, co se naučili, vyrábějí a prodávají výrobky ze dřeva. „Jsme vyučení truhláři, někteří z nás opraváři a teď se pokoušíme něco vyrobit,“ říká Miloš Bukáček. Mezi výrobky jsou zatím kuchyňská prkénka – oblé a hladké z jasanu, prkénko ve tvaru pivního půllitru pro muže, vodní mlýnek, hry z dřevěných kostek, jako je jenga a klasické české kostky na stavebnice. „S těmi přišla paní učitelka,“ usmívá se Milan Pivnička. „Ty kostky mi chyběly u mých dětí, tehdy byly hrozně drahé,“ potvrzuje s úsměvem Alena Nechutová.

Wood Works Nové Město na Moravě
Wood Works Nové Město na Moravě

„Vyrábí se se školních dílnách v Petrovicích, kde jsou naši mladší spolužáci, učni,“ vysvětluje. Ze začátku se jako materiál braly odřezky a zbytky, ale teď už se na ty věci, co vyrábíme, bere materiál ze školy, speciální materiál na jednotlivé výrobky.

Mezi výrobky je i ozdobné gravírování, kdy je výsledkem dekorační předmět. K němu je potřeba mít i znalosti z elektřiny. „Použije se trafo v mikrovlnce. To trafo se zapojí tak, aby probíhal elektrický proud, vysoké napětí. Udělá se roztok voda se sodou, potře se prkýnko, zatlučou se dva hřebíčky, pustí se elektřina a ta elektřina probíhá po tom roztoku a vypálí různé obrazce,“ popisuje Miloš Bukáček.

Studenti své výrobky zatím nabízejí přes internet a chtějí zkusit i řemeslné trhy.

Wood Works Nové Město na Moravě
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.