Půlhodina tréninku? Na závod dračích lodí to musí stačit!

Festival dračích lodí se koná každý rok v srpnu na Žďársku. Dříve jezdily týmy po Velkém Dářku, posledních pár let na Pilské nádrži. Tým složený původně hlavně z učitelek žďárských škol už se na soutěž chystá posedmé. Dnes je profesně mnohem pestřejší, ale posádka nazvaná Tetanic se stále připravuje pod vedením Jany Mazlové.

Žádný velký trénink se během léta nekoná. Tým by se sice potřeboval sehrát, protože má dost nových členek i bubenici, ale čas na trénink je pouze den před závodem a podle rozpisu má každá posádka na vodě třicet minut.

„Musí to stačit,“ usmívá se Jana Mazlová. „Vysvětlíme si, jak se co nejlépe posadit, zapřít se, držet pádlo a také co se děje po startovních povelech, že je tam šest silových záběrů a potom už se jede frekvenčně celých dvě stě metrů,“ popisuje.

Rozcvička musí být

„Tak se protáhneme, holky,“ volá na posádku kapitánka. Svaly je nutné protáhnout od hlavy k patě, protože zabírá celé tělo. Krk, paže, třísla i břišní svaly. „To ucítíme až v neděli, čím vším jsme zabíraly,“ směje se jedna z účastnic.

Na břehu je rušno, týmů je několik a navzájem se hecují a volají na sebe. „Pořádně zaberte, ať zítra vyhrajete,“ radí ženám kolemjdoucí době naladění muži, kteří už mají trénink na vodě za sebou a jdou sbírat síly na závod.

Kormidelníci i lodě se střídají

Půjčené lodě i s pádly se na vodě střídají jedna za druhou. Než nastoupí členky Tetanicu do lodě, vysvětlí jim kormidelník, jak sedět, jak držet pádlo a jak zabírat. „Kormidelníka nám přidělují, oni se vlastně po celý závod střídají jak kormidelníci, tak lodě, i plavební dráhy, takže je možné, že při každé rozjížďce pojedeme s jiným kormidelníkem,“ vysvětluje Jana Mazlová.

Zatímco kormidelník, jediný muž v posádce Tetanicu, sedí na zádi, vepředu je místo pro bubenici, která je podle kapitánky velice důležitá: „Umí strhnout posádku a udává tempo. Já ji tam vepředu trochu koriguju, aby tempo nebylo moc rychlé, aby to všechny stíhaly, a když je navíc takový hecíř, tak to je výhra v lodi.“

Z vody se ozývají rytmické výkřiky „Hop, hop, hop…“ a silné rány do bubnu na přídi všech lodí, kde se týmy právě sehrávají. Po půlhodině na vodě čeká posádky opět protažení všech svalů a domluva na další den, kdy dojde na samotný závod.

„Mám z toho velice dobrý pocit, holky byly šikovné a snaživé. Musíme jet hlavně synchronně, to je alfa a omega dračích lodí,“ zamýšlí se kapitánka Jana Mazlová. Tým Tetanic už si ze závodů odnesl i dvoje vítězství, tentokrát nakonec dojel na pěkném šestém místě.

autor: dak
Spustit audio