Půlmetrového čokoládového Mikuláše by dítě mělo jíst měsíc. Doporučuje majitel čokoládovny

Čokoládový Mikuláš - Foto: Irena Šarounová

Čokoládový MikulášFoto: Irena Šarounová

V miskách na oknech dětských pokojů určitě nebudou chybět čokoládové figurky čertů a Mikulášů. Jak taková dobrota vzniká a jak si ji nejlépe vychutnat? Byli jsme to zjistit v čokoládovně ve Vyskytné nad Jihlavou.

V čokoládovně ve Vyskytné nad Jihlavou to krásně čokoládově voní po celý rok, mění se jen sortiment. V čase předvánočním jsou police ve skladu plné čertů a Mikulášů všech velikostí, ve všech třech základních druzích čokolád. Tmavé hořké, mléčné a bílé. Figurky nejsou balené v potištěném alobalu, ale v průhledném celofánu, takže si tu čokoládu člověk může vychutnat i očima. Chuť a čich přijdou na řadu vzápětí. „Čokoládu si můžeme vychutnat všemi smysly,“ potvrzuje majitel firmy František Hlava.  

Češi mají nejradši čokoládu z kakaových bobů z Ghany 

Právě on se také snaží naučit děti jíst kvalitní a zdraví prospěšnou víceprocentní čokoládu. „Když seženete plantáž kakaových bobů, kde i hořká čokoláda jim chutná, tak máte vyhráno,“ říká. Sám jezdí po světě a hledá nejlepší boby. Ty pro české jazýčky správně sladké našel v Ghaně. Z takové, více než padesátiprocentní, čokolády si pak děti pochutnají třeba i na půl metru vysokém Mikulášovi. „To je pro několik dětí. Když ho bude jíst jedno, padesát gramů denně, to je na měsíc konzumace,“ směje se František Hlava. 

František Hlava, majitel čokoládovny - Foto: Irena Šarounová

Stěna duté čokoládové figurky je silná asi tři milimetry. Dno je silnější kvůli stabilitě 

Výroba půl metru vysokého čokoládového Mikuláše trvá hodinu a půl. Používají se dvě formy, které se přitisknou k sobě. „Proto mají figurky na boku viditelný šev,“ dodává František Hlava. Do formy se nalévá teplá čokoláda, která na chladnější formě tuhne a vytvoří milimetrovou skořepinu. Tento postup se opakuje tak třikrát. V nohách velké figurky musí být čokolády víc, aby měla těžiště. „Tam je tolik čokolády, že si na to musíte vzít třeba kladívko,“ 

Čokoládový Mikuláš - Foto: Irena Šarounová

Začněte Mikuláše jíst od nohou. Déle mu uvidíte do očí 

A rada odborníka nakonec: Tak velkou čokoládovou figurku je dobré začít jíst odspoda. „Tu hlavu bych snědl naposled, protože tomu Mikulášovi pořád vidím do očí, pořád ho mám před sebou,“ říká František Hlava.  

Pořad: Příběhy z Vysočiny  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 14:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, km 83, ve směru Bohumín – PL, porouchané vozidlo, očekávejte zdržení, Od 14.12.2017 19:13 Do 14.12.2017 20:13
  ulice Nerudova, mezi křižovatkami ulic Vaňkovo nám. a Hálkova, Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 ...
  silnice III/36075 (ulice Znojemská), Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 m pro chodce zůstane zachován, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace