Půlmetrového čokoládového Mikuláše by dítě mělo jíst měsíc. Doporučuje majitel čokoládovny

5. prosinec 2017
Čokoládový Mikuláš

V miskách na oknech dětských pokojů určitě nebudou chybět čokoládové figurky čertů a Mikulášů. Jak taková dobrota vzniká a jak si ji nejlépe vychutnat? Byli jsme to zjistit v čokoládovně ve Vyskytné nad Jihlavou.

V čokoládovně ve Vyskytné nad Jihlavou to krásně čokoládově voní po celý rok, mění se jen sortiment. V čase předvánočním jsou police ve skladu plné čertů a Mikulášů všech velikostí, ve všech třech základních druzích čokolád. Tmavé hořké, mléčné a bílé. Figurky nejsou balené v potištěném alobalu, ale v průhledném celofánu, takže si tu čokoládu člověk může vychutnat i očima. Chuť a čich přijdou na řadu vzápětí. „Čokoládu si můžeme vychutnat všemi smysly,“ potvrzuje majitel firmy František Hlava.

Češi mají nejradši čokoládu z kakaových bobů z Ghany

Právě on se také snaží naučit děti jíst kvalitní a zdraví prospěšnou víceprocentní čokoládu. „Když seženete plantáž kakaových bobů, kde i hořká čokoláda jim chutná, tak máte vyhráno,“ říká. Sám jezdí po světě a hledá nejlepší boby. Ty pro české jazýčky správně sladké našel v Ghaně. Z takové, více než padesátiprocentní, čokolády si pak děti pochutnají třeba i na půl metru vysokém Mikulášovi. „To je pro několik dětí. Když ho bude jíst jedno, padesát gramů denně, to je na měsíc konzumace,“ směje se František Hlava.

František Hlava, majitel čokoládovny

Stěna duté čokoládové figurky je silná asi tři milimetry. Dno je silnější kvůli stabilitě

Výroba půl metru vysokého čokoládového Mikuláše trvá hodinu a půl. Používají se dvě formy, které se přitisknou k sobě. „Proto mají figurky na boku viditelný šev,“ dodává František Hlava. Do formy se nalévá teplá čokoláda, která na chladnější formě tuhne a vytvoří milimetrovou skořepinu. Tento postup se opakuje tak třikrát. V nohách velké figurky musí být čokolády víc, aby měla těžiště. „Tam je tolik čokolády, že si na to musíte vzít třeba kladívko,“

Čokoládový Mikuláš

Začněte Mikuláše jíst od nohou. Déle mu uvidíte do očí

A rada odborníka nakonec: Tak velkou čokoládovou figurku je dobré začít jíst odspoda. „Tu hlavu bych snědl naposled, protože tomu Mikulášovi pořád vidím do očí, pořád ho mám před sebou,“ říká František Hlava.

Spustit audio