Rada Vacátko řeší v muzeu ve Velkém Meziříčí vraždu a každý návštěvník mu může pomoci

26. září 2017

Kdo patří mezi fanoušky věhlasného televizního detektiva z první republiky, má možnost zkusit si po jeho boku vyřešit ošklivou vraždu. V Muzeu Velké Meziříčí mají do konce října putovní výstavu s názvem Rada Vacátko zasahuje aneb Hříšní lidé města pražského. Přeneseme na ní do minulosti, přímo do doby první republiky, kdy se odehrávají všechny kriminální případy natočené podle povídek Jiřího Marka.

Výstava přiblíží zákulisí natáčení seriálu, hlavní postavy, scénáře jednotlivých epizod i dobové zvyky z třicátých let minulého století. Lektorka muzea Lucie Pavelcová popisuje, co dalšího je k vidění: „Návštěvníci vlastně prochází jídelnou, ložnicí, policejní stanicí, kuchyní, kavárnou, ordinací a nakonec skončí v obývacím pokoji pana továrníka Skalského. Všechny místnosti jsou vybaveny nábytkem i nádobím z té doby a vystavena je i móda, jaká se tehdy nosila.“

Mrtvola ve skříni

Hned v první z místností vyděsí příchozí mrtvola a zakrvavený nůž. Chcete zjistit, co se stalo? Není problém, na každém stanovišti najde návštěvník část příběhu. Hned na úvod zjistí, co se stalo, kdo je onen zabitý a jací lidé mohou být mezi podezřelými. „Výpovědi očitých svědků a nápovědy jdou po sobě a pomocí těchto indicií můžete pátrat společně s radou Vacátkem a detektivy Brůžkem a Boušem. Na konci nebude těžké zjistit, kdo pana továrníka zabil a proč,“ usmívá se Lucie Pavelcová.

Výstava „Rada Vacátko zasahuje“ v muzeu ve Velkém Meziříčí
Výstava „Rada Vacátko zasahuje“ v muzeu ve Velkém Meziříčí

Na výstavě zaujme policejní stanice. Je sestavená podle skutečných možností tehdejší doby – na stole je pouze psací stroj, telefon a popsané papíry. Lucie Pavelcová však ukazuje i na čtyři figuríny v oblecích: „To jsou originály kostýmů zapůjčené z barrandovských studií, které herci po dobu natáčení seriálu oblékali. Na rozdíl od policistů v uniformách, chodili tehdejší detektivové stejně jako dnes v civilu, proto jejich šaty působí velmi společensky.“ Na stanici jsou také informace o systému fungování policie u nás za první republiky.

Máte podezřelého?

Poté, co se návštěvníkovi dostane všech informací o postavách, které by mohly v případu hrát roli, vynoří se i několik důležitých detailů z minulosti. Objevuje se i tehdejší naprostá technická novinka – diktafon – která zamíchá kartami. Nechybí ani podezřelý zahradník, ale jestli je vrahem skutečně on, to už nechává muzeum Velké Meziříčí na každém příchozím asistentovi rady Vacátka. Výstava k seriálu Hříšní lidé města pražského bude otevřena do 29. října 2017.

Výstava „Rada Vacátko zasahuje“ v muzeu ve Velkém Meziříčí
autor: dak
Spustit audio