Rádio ji provází plných pětaosmdesát let

29. červenec 2014

Českému rozhlasu je v letošním roce 91 let, jako společnost Radiojournal začal vysílat v roce 1923. Tehdejší mediální trh si nepředstavujme jako ten dnešní, rádio, coby moderní výstřelek, mělo jen pár lidí a koncesionáři se v prvopočátcích v celé zemi počítali na stovky.

Na vesnici většinou bývalo jedno rádio, u kterého se lidé scházeli. „To bylo v roce 1929, když v Lesonicích zavedli elektřinu. Měla jsem tam kamarádku, které jsem pomáhala zalévat kytky. Její babička, vdova poválečném lékaři, měla své rádio, říkali tomu krystalka. A vždycky jsme poslouchali,“ říká pamětnice a současně milovnice rozhlasového vysílání Božena Kopcová z Domamile.

Rozhlas sehrál v českých dějinách 20. století velmi důležitou úlohu. Především v době Pražského povstání a okupace v roce 1968. Paní Kopcová seděla u rádia ale také na začátku války. „To bylo po zabrání Sudet. Slyšeli jsme projevy Hitlera.“ Rozhlas byl také spojovníkem partyzánů a protiněmeckých sil, v případě paní Kopcové především partyzánské oddíly kolem Domamile. „Čekali jsme na heslo, mělo být třikrát denně. Čekal u nás štábní kapitán a pak jel někam k Římovu, kde se měl uskutečnit shoz zbraní,“ vzpomíná dále Božena Kopcová, která si v té době možná ani neuvědomovala, jak hodně riskuje.

autor: Michal Malý
Spustit audio