Rocco z jihlavské ZOO je nejstarší v zajetí žijící krokodýl na světě

16. květen 2017

Nejstarším zvířetem, které žije v jihlavské zoologické zahradě, je krokodýl Rocco. A co víc, on je i nejstarším, v zajetí žijícím krokodýlem na celém světě. Má už spoustu potomků a zplodit další se mu prý podařilo i letos. Už přes rok žije v bazénku s teráriem v novém tropickém pavilonu.

Rocco je krokodýl čelnatý, který je nejmenším z krokodýlů. Dorůstají kolem metru a půl. „Pravda, náš trošičku povyrostl. Má dva metry deset,“ říká chovatelka Lubomíra Ševčíková. V bazénku žije Rocco s partnerkou Key. Oba jsou v Jihlavě už třicet pět let. „Předtím byli deset let ve Dvoře Králové a tam přišli dospělí,“ vypočítává chovatelka s tím, že oběma může být přes padesát let. Dá se tak s nadsázkou říct, že jsou stejně staří, jako jihlavská zoologická zahrada, která letos slaví šedesátiny.

Lidi za sklem Roccovi vůbec nevadí. Ani je neregistruje

Rocco i Key přišli z volné přírody. Prý si ji ale po těch letech už nepamatují. „Mají paměť na lidi. Jsou lidi, které vyloženě nesnáší. Jakmile se tam ten člověk objeví, vylezou a začnou syčet,“ říká Lubomíra Ševčíková. Krokodýli v ZOO ale nejsou tak hladoví, jako ti ve volné přírodě, a člověk tak má čas se zorientovat, jak je krokodýl naladěný a útok nehrozí. Přesto si Lubomíra Ševčíková Rocca ještě nikdy nepohladila. „Mám ráda své ruce. Párkrát jsem ho držela, když jsme mu potřebovali dát injekci,“ směje se. Zajímavé je, že lidi za sklem bazénku Roccovi vůbec nevadí. V podstatě je vůbec neregistruje.

Krokodýli, ZOO Jihlava

Jihlavští krokodýli nesnášejí ryby. Chovatelé toho využívají při dietě

Zajímavý je i Roccův jídelníček. Krmení dostává vždy v pondělí jednou za čtrnáct dnů a prý vždy přesně pozná, které pondělí je to správné. Odborná literatura říká, že krokodýl čelnatý žere hlavně ryby. Jihlavští krokodýli je vyloženě nesnášejí! „Mám vyzkoušeno, že když potřebuji, aby krokodýl chviličku nežral, tak mu stačí hodit kousek kapra. Vezme ho, počká, otevře čelisti, ten kapr vyplave pryč. Rocco si dva měsíce si nic nevezme, protože se bojí, že by to zase mohl být kapr,“ popisuje chovatelka. Do jídelníčku Rocca i Key tak patří potkani, kuřata, myši nebo naporcovaný králík.

Spustit audio