Roční terapie na Sejřku naučí, jak žít bez drog

12. říjen 2015
Terapeutická komunita v Sejřku na Žďársku

Kdo si v životě prošel komplikovanou závislostí na drogách a následnou odvykací léčbou, může strávit rok na venkově a dát si život opět do pořádku. Terapeutická komunita v Sejřku na Žďársku, kterou provozuje Kolpingovo dílo ČR, pomáhá právě takovým lidem, kteří sem dobrovolně přijdou.

Roční program je rozdělen na čtyři fáze. Klienti se nejprve zabydlují a postupně si zvykají na zdejší režim a pravidla. Asi po měsíci dostanou na starosti některé z denních povinností a prací. Pracuje se především dopoledne. „Po rozcvičce a snídani následuje setkání, na kterém se probere všechno možné, a až do oběda je na programu práce,“ popisuje hlavní terapeut na Sejřku Jan Sobotka. Zvířata – hejno slepic, králíci a ovce dostávají najíst, chystá se dřevo na zimu a z kuchyně voní oběd. Služba v kuchyni musí pro daný den navařit všem ostatním. Součástí pobytu jsou i různé terapie - v rámci arteterapie se například klienti naučí vyrábět keramiku nebo zkoušejí různá řemesla.

Někteří musí zjistit i kolik co stojí

Během svého ročního pobytu se klienti učí nakládat se svým volným časem a hlavně zacházet s penězi. „Z předchozího způsobu života většina klientů nezná hodnotu peněz – buď je podporovali rodiče, nebo si vydělávali prodejem drog, takže měli stále spoustu peněz. Vlastně ani nevědí, kolik co stojí. Teď se musí naučit, jak vyjít se sociálními dávkami a připravit se na běžný život,“ vysvětluje Jan Sobotka.

Těžkým úkolem je pro klienty také zpřetrhat vazby z minulosti, zbavit se svých drogových kontaktů a naopak navázat vazby s rodinou. „Někdy to jde a při terapii to může hodně pomoci, ale máme tu i klienty, kterým se rodina obměkčit nepodařila.“

Postupně dostávají klienti čím dál větší volnost, mohou jíti sami ven, dělají doprovod těm, kteří musí k lékaři a v závěru pobytu si třeba už i hledají buď následnou léčbu, nebo práci a bydlení.

Dobrý konec na Sejřku všechny potěší

Z klientů, kteří svůj roční dobrovolný pobyt zdárně dokončí, se asi 80 procentům podaří zapojit se do běžného života, studovat, pracovat nebo dokonce cestovat a vést partnerský život. O svých úspěších mohou přijet popovídat jednou za rok v polovině září zpět do Sejřku na takzvanou absolventskou komunitu.

Terapeuti dostávají zpětnou vazbu i v podobě pohlednic z nejrůznějších koutů světa, kam se bývalí klienti už zvládli podívat – ať jsou to dovolené u moře, pracovní cesty nebo i delší výlety. „Tady ten pohled ze San Franciska je od klientky, která na tom nebyla dobře, když sem nastoupila, ale ona i její rodiče udělali velký kus práce, když společně pracovali na terapii. Ona se následně hodně zlepšila a teď studuje, cestuje, je z ní krásná mladá ženská,“ usmívá se Jan Sobotka.

autor: dak
Spustit audio