Rudé paprsky a knižní veletrh. Letošní program Markéty Hejkalové

17. říjen 2014

Markéta Hejkalová je hlavní postavou Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Ten první uspořádala na podzim roku 1991. Veletrh od té doby láká stále více nakladatelů i návštěvníků. Markéta Hejkalová při organizování této akce navíc ještě stíhá vydávat vlastní knihy. Její poslední kniha má název Rudé paprsky severního slunce.

Ta je příběhem manželského páru z malého města. Manžel pracuje v Praze v blíže neurčeném institutu pro studium totalitních režimů a jeho žena je tak trošku ztracená v životě a neví, co si s ním počít. Když tu manžel dostane hodně překvapivou nabídku na práci v Jižní Koreji. Pro ženu je to záchrana, vytrhnutí ze všedního života. V Soulu ale potká muže, do kterého se zamiluje. Do příběhu však vstupuje i vlivná organizace, která stojí v pozadí. Tím to milostného příběhu rázem vstupuje prvek tajemna.

Psaní knih dává Markétě Hejkalové prostor pro uplatnění svého tvůrčího ducha. Pořádání festivalu, na který v současné době přijíždí kolem patnácti tisíc návštěvníků a zhruba sto padesát nakladatelů je více manažerská práce, ale při začátcích festivalu v roce 1991 se jí kreativita hodila. Tehdy musela sednout k psacímu stroji a rozeslat desítky dopisů různým nakladatelům. V nich je přesvědčovala, aby do Havlíčkova Brodu přijeli. Jak dnes přiznává, bylo to pro ni svým způsobem tvůrčí práce, protože pro každého z nich musela vymyslet jiný argument, kterým je přesvědčovala, že uspořádat knižní veletrh v Havlíčkově Brod je dobrý nápad. Dnes je ráda, že se všichni nakladatelé vměstnají do havlíčkobrodského kulturního domu Ostrov.

autor: Petr Hladík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.