Růžové a fialové brambory bojují proti nemocem

13. říjen 2015

Když se u nás řekne brambora, vybaví si všichni okamžitě žlutou barvu. To v místě, odkud k nám tahle plodina doputovala, v jihoamerickém Peru, pěstují hlízy barevné. „Věřím, že i u nás mají brambory s barevnou dužninou velkou budoucnost. Obsahují totiž víc antioxidantů, které nám pomáhají v boji proti infekčním chorobám. V Peru se prostřednictvím brambor lidé dokonce léčí,” tvrdí dlouholetá odbornice na šlechtění brambor u nás Marie Rasochová.

To díky ní známe varný typ brambor. „Varné typy odborníci používali už dlouho. Informace se ale nedostala ke spotřebitelům. My jsme prosadili uvádění typů A, B a C na obalech brambor a lidé už si zvykají, že áčko koupí na salát, a když mají chuť na kaši, sáhnou po typu označeném C,” vysvětlila šlechtitelka.

Už víc než půl století Marie Rasochová, její spolupracovníci a také rodina, ochutnávají různé odrůdy brambor a vybírají pro naše mlsné jazýčky ty nejchutnější. Pro degustaci se podle Marie Rasochové hlízy vaří vždy ve slupce v páře a nespoužívá se sůl.

Brambory růžové, červené a fialové jsou pro naše oči nezvyklé, a tak se zatím pro zpestřní přidávají do bramborových salátů nebo se žluté a barevné smíchají a společně pečou. „Pokud není brambora naklíčená, zelená nebo shnilá můžete ji dokonce i nastrouhat syrovou do zeleninového salátu. Pokud jste odvážní a chcete zkoušet něco nového,” připustila Marie Rasochová.

Spustit audio