Sboru Festivia Chorus z Velké Lhoty je deset let

19. prosinec 2014

Před deseti lety se do Velké Lhoty na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje přestěhovali manželé Čudlí z Brna. Jitka Čudlá, vystudovaná dirigentka z JAMU se společně se svým manželem Josefem brzy po příchodu na jihozápadní Moravu začala poohlížet po lidech, kteří by měli chuť do zpívání.

A podařilo se! V roce 2004 vznikl ve Velké Lhotě komorní soubor Festivia Chorus a dodnes se sem sjíždějí zpěváci z celého okolí, aby společně zpívali písně starých mistrů, ale především písně lidové.

Kromě chuti do zpívání bylo nutné mít také vyhovující prostory pro zkoušení i koncerty. Obojí ve Velké Lhotě mají. Zpěváci se scházejí k nedělním zkouškám v obecní budově a pro koncerty využívají horní kostel, který je součástí zdejšího tolerančního areálu. V kostele je skvělá akustika a také si zde velmi pečlivě opatrují vzácné, památkově chráněné varhany od mistra Svítila z Nového Města na Moravě. Jednou za dva roky, zde také soubor pořádá festival s názvem Dostalíkovo sborové jaro.

Soubor Festivia Chorus natočil také dvě CD. To letošní má název Deset let radosti a připomíná desáté výročí založení sboru.

autor: Petr Hladík
Spustit audio