Septimán z Humpolce vyhrál celosvětovou soutěž v angličtině. Matěj Doležálek má ale radši matematiku

Téměř osmnáct tisíc středoškolských studentů z neanglicky mluvících zemí z celého světa psalo test z angličtiny. Soutěž se jmenovala Best in English a vyhrál ji Matěj Doležálek ze septimy gymnázia v Humpolci. Za odměnu pojede do Kanady na čtrnáctidenní jazykový kurz.

Matěj Doležálek je na první pohled nenápadný skromný mladý muž, který si ceremonie kolem předávání ceny moc neužíval. Užívalo si to ale celé humpolecké gymnázium. Školní tělocvična byla zaplněná do posledního místečka a spolužáci i učitelé dávali hlasitě najevo, jak si Matějova úspěchu váží. „Určitě hezky reprezentuje naši školu a jsme na něj hrdí,“ říká jedna ze spolužaček. „Určitě to školu proslaví a budeme víc vidět, je to úspěch ohromnej,“ přidává se spolužák. Matěj je podle nich normální kluk, ale to, že je chytrý je znát. „Jinak se vyjadřuje, je vidět, že je to kapacita, fakt,“ uznale pokyvuje další student gymnázia.

Matematika dává smysl, naplnění z objevování vztahů a souvislostí

Angličtinu se Matěj začal učit stejně jako ostatní spolužáci ve třetí třídě základní školy. Na chuť jí ale přišel až později, když potřeboval informace k jiným předmětům, a dostupné byly právě jen v anglickém jazyce. „Nechodím do žádných kurzů angličtiny, prostě to člověk používá,“ říká Matěj, pro kterého angličtina není ten hlavní směr, kterým by se chtěl do budoucna ubírat. Tím je matematika. „Matematika jaksi dává smysl, je tam ta struktura a to naplnění z objevování vztahů a souvislostí,“ vysvětluje.

Matěj vyhrává olympiády ve všech předmětech. Díky angličtině získává informace

„Matěj vyhrává už od té chvíle, kdy vstoupil na naši školu všechny olympiády od jazyků přes matematiku, biologii, zeměpis,“ říká ředitelka gymnázia Hana Havelková. Vítězství v další soutěži, i když opravdu celosvětově prestižní, tak pro ni velkým překvapením nebylo. „Ta angličtina je pro něj komunikační prostředek, který on využívá k získání poznatků v dalších předmětech,“ vysvětluje učitelka angličtiny Vendula Marešová. „Prostě ty informace z internetu získává v anglickém jazyce a nemá s tím sebemenší problém,“ dodává.

Spustit audio