Šicí stroje z domácností nezmizely. I dnes chtějí ženy nosit originály

Pokud chtěla mít žena před Sametovou revolucí něco hezkého na sebe, většinou si to musela ušít sama. Dnes jsou regály obchodů plné a šicí stroje se z domácností vytrácejí. Nebo ne? Zašli jsme na kurz šití, který v Jihlavě pořádá Markéta Kovářová.

„Je spousta žen, které nechtějí být ovce, nechtějí mít to, co mají ostatní, a chtějí si to vyrobit samy,“ říká švadlena Markéta Kovářová a potvrzují to i tři mladé ženy, které se za ní přišly učit šít.

„Naposledy jsem šila v sedmé třídě na škole,“ vzpomíná Barbora Dajčová. Teď by chtěla šít na sebe i na děti. „Ráda bych se naučila základy, abych mohla muži něco zašít, když je to potřeba,“ přidává se Zuzana Antonů. „Dostala jsem od manžela šicí stroj a zkusila jsem malému ušít kalhoty. Moc se to nedařilo, každá nohavice byla jinak dlouhá,“ směje se Dana Nožičková.

Šití oděvů
Šicí stroj

Výsledkem začátečnického kurzu šití je jednoduchý oděv. Třeba sukně

Všechny účastnice kurzu jsou úplné začátečnice, musí proto začínat od úplného začátku. První hodinu tak věnovala Markéta Kovářová ručnímu šití. Jehla a nit je prostě základ. Na druhé hodině už ženy usedly ke strojům. Naučily se ho zapnout, poznaly jeho součásti a zavedly horní i dolní nitě. „Začátečnicím stačí obyčejný šicí stroj, který je možné koupit i v hypermarketech,“ říká švadlena. Na konci kurzu by si ženy měly odnést jednoduchý oděv. „Minulý kurz si ušily sukni,“ dodává Markéta Kovářová.

Ochodů s látkami je málo, ale jsou. Střihy hledejte u zkušených švadlen

Základem povedeného modelu je kvalitní střih. Je možné koupit hotový, nějaké jsou na internetu. „Staré ověřené Burdy a zapátrat u někoho, kdo šije. Já mám střihy, které jen obměňuji,“ radí Markéta Kovářová. Není už ani tolik obchodů s látkami, jako bývalo dřív, ale kdo hledá, najde. I tady je velkým pomocníkem internet. Markéta Kovářová ale přiznává, že není nad to, látku vidět a osahat si ji.

Spustit audio