Specifický tvar, jedinečný zvuk. Kytary Jana Michálka z Jihlavy takříkajíc dobyly ne jedno pódium

15. březen 2018

Jarek Nohavica, Petr Bende, Karel Plíhal. Jména českých muzikantů spojují kytary od jediného řemeslníka – kytaráře Jana Michálka z Jihlavy. Skromný mistr má malou dílnu kousek od centra, kde vyrábí své jedinečné, mistrovské nástroje. Mají ojedinělý zvuk, vlastní tvar a pochopitelně i značku.

O svých zákaznících pan Michálek moc mluvit nechce, v jeho dílně nenajdeme ani fotografie s těmi zvučnými jmény. „Visí tam akorát jedna,“ říká skromně a vede nás k fotografii z 90. let, na které je dvojice Nohavica – Plíhal.

„Jarek Nohavica je nadstandardní člověk, mediálně známá osobnost, pořád je to ale zákazník,“ dodává.

Houslař – kytarář

Jan Michálek se vyučil v Lubech a později studoval na střední škole v Kraslicích. Jeho oborem byly housle, které mu nakonec daly to důležité – pochopit akustiku a materiály. Po vojně mimo jiné pracoval v jihlavské továrně na výrobu klavírů. V roce 1991 začal podnikat. K tomu ale opět chodil do práce, aby se uživil.

„Na první kytaru si pamatuju, byla modrá. Tehdy to byla móda. Přišel nějaký pán od Třebíče, nějaký folkař a koupil si ji.

Spodní deska kytary, Jan Michálek
Jan Michálek, kytarář
Dřevo na výrobu kytar
Dřevo na výrobu kytar

Základem je dřevo

Základem kytary, mistrovské kytary, je kvalitní a také ne zrovna levné dřevo. „Musí to být dřevo z určitých oblastní. Existují přesně dřeva, ze kterých se kytary dělají. Je to v zásadě smrk a javor. Používají se i jiná dřeva, třeba palisandr, to je ale velmi drahé. Dřevo musí být poraženo ve správnou chvíli, musí přirozeně vysychat, nesmí se rychle usušit v sušárně, jinak ztratí své nejcennější vlastnosti,“ dodává Jan Michálek.

Kytarář kytaristou

Kromě práce ve své dílně si pan Michálek na kytaru také zahraje. Vystupuje z jihlavskou skupinou China Blue. „Název kapely vzniknul z názvu jedné z písniček. Asi před patnácti lety jsme kapelu zakládali a měli jsme někde vystoupit. Chyběl nám název, jak už to bývá a tohle je takové zvučné,“ usmívá se.

autor: mik
Spustit audio