Špringršpaněl Sam je asi nejmlsnější pes na světě. Za kus žvance vás bude milovat

21. březen 2017

Český rozhlas Region pomáhá útulkům na Vysočině hledat nové pány pro všechny opuštěné psy. V třebíčském zařízení Na Zámku žije už od roku 2014 špringršpaněl Sam. Je už starší a skoro nevidí, ale lásky má na rozdávání.

„Sam je asi jedenáct let starý, je tu už od roku 2014,“ říká ošetřovatelka Olga Spáčilová. Špringršpaněl je krásná rasa. Psi mají delší hnědobílou srst, o kterou je samozřejmě potřeba pečovat. Sam už má, vzhledem ke svému věku, zdravotní problémy. Měl časté záněty v oku, a proto ho bylo nutné vyoperovat. Teď je už klidné a nebolí ho. Ve druhém oku má šedý zákal, takže má problémy s viděním potmě. Stačí ale, když ho pán vezme na procházku na krátké vodítko, a vše bude v pořádku. Jediné léky, které Sam v útulku bere, jsou na klouby.

Sam má moc rád lidi a je vhodný i k dětem. Snese se také s ostatními psy

I přes svá zdravotní omezení je Sam skvělý kamarád. Má rád lidi a nemá problémy s dětmi a rád chodí s pánem ven. Třebíčský útulek půjčuje psy na procházky a právě Sam je vyhledávaný rodinami s dětmi. Snese se i s ostatními psy. „Pejsci mu vůbec nevadí, on je prakticky vůbec nevnímá,“ popisuje Samovu flegmatickou povahu ošetřovatelka.

Pes Sam, Třebíč

Jediná Samova horší vlastnost je mlsota. Je třeba hlídat, aby netloustl

Sam má velmi zajímavou chůzi. Na první pohled vypadá, jako když klusá kůň. A co je pro něj asi nejtypičtější, je velmi mlsný. V podstatě od každého neustále očekává nějaký pamlsek. V tomto případě je ale třeba být rozumný a nepodléhat prošení. Každý zdravý pes má své určené krmné dávky a přejídání mu, stejně jako člověku, nesvědčí. I když sem tam nějaká ta mlska určitě neuškodí.

Přízemí a na zimu trochu tepla. Víc Sam nepotřebuje

Pro Sama by bylo nejvhodnější umístění v domě se zahrádkou, hlavně ale tam, kde by nemusel chodit do schodů. Kvůli kloubům s tím má problémy. Chůze po rovině a procházky mu ale nevadí. Naopak! Vzhledem k vyššímu věku by také bylo dobré, kdyby měl možnost být v zimě ve vyhřívané místnosti. V létě mu ale pobyt v zaizolované boudě vyhovuje.

Pes z útulku, ilustrační foto
Spustit audio