Stále nacházíme písničky, které ještě neznáme

3. březen 2014

Kvítek, Kvíteček, Podjavořičan. To jsou tři folklórní soubory, které pocházejí z Telče na Jihlavsku. Nejstarší z nich Kvítek vznikl už na začátku 80. let. Další vznikaly postupně. U všech jejich začátků stála Jana Návratová. A co je nejdůležitější - žije s nimi dodnes.

Jana Návratová tančila ve folklórním souboru už jako dítě. Po letech se stala učitelkou. "Tehdy mě oslovil citát Josefa Hory, kde říkal, že když nebudeme dětem připomínat tradice rodného kraje, tak se může stát, že až vyrostou, tak už svoje kořeny nenajdou. Říkala jsem si, to by bylo něco, co bych mohla dělat, co by mělo smysl," popisuje začátky své práce s dětmi Jana Návratová.

Začátky byly ve znamení pátrání v archivech, zaznamenávání vzpomínek pamětníků a hledání toho pravého telčského kroje. "To šily a vyšívaly maminky, tetičky a babičky. Některé děti si dokonce sehnaly kroje od svých rodičů a prarodičů," vzpomíná vedoucí souboru a neopomene se pochlubit, že některé děti si už kroje vyšívají samy.

"Kvítek má ve třech skupinách přes 60 dětí, Podjavořičan 45 dospělých. Mám z toho radost, že ty děti i mladí to chtějí dělat. Je to asi v naší přetechnizovaný době relax," říká Jana Návratová s tím, že pokud jí budou síly stačit, bude to dělat dál.

Spustit audio