Stáří tisu červeného z Vilémovic se odhaduje na více než 1500 let

Tis červený, Vilémovice

Tis červený nebo také tis obecný má velmi kvalitní, pružné a tvrdé dřevo, které se hojně využívalo ve středověku, například na výrobu luků. Proto se tisy kácely a mnoho těchto stromů z dávných dob u nás nenajdeme. Ty, co zbyly, jsou většinou chráněné státem, jako tis červený v zámecké zahradě ve Vilémovicích na Havlíčkobrodsku.

„Náš tis má velké renomé ve Francii. Možná, že ve Francii o něm vědí víc, než my tady v České republice, ale čím to je, to přesně nevím. Asi tím, že na internetu se dopídíte čehokoli,“ usmívá se starosta Vilémovic Václav Vacek.

Do zadní části zahrady zámeckého parku míří spousty turistů, navštěvují jej celé zájezdy z Francie i odjinud z Evropy, často sem chodí na výlety školy, školky, i další zájemci o dlouhověký tis červený. Strom byl vyhlášen památkou jako Strom chráněný státem v sedmdesátých letech. Cedulka umístěná na kmen stromu je už ale téměř zarostlá do kůry. „Bylo tam strom chráněný státem, a ještě nedávno tam bylo strom raněný tátem a teď tam je jenom strom aněný átem, což svědčí o tom, že vlastně ten tis neustále roste,“ říká Václav Vacek.

Tis červený, Vilémovice

Tisy rostou velice pomalu. Stáří tohoto stromu se odhaduje na 1500 až 1800 let. „Pokud je to opravdu tak, pak by mohlo jít o nejstarší tis v celé střední Evropě,“ dodává starosta hrdě. Věk stromů se běžně určuje tak, že se kmen navrtá a spočítají se letokruhy, ale je to metoda invazivní, která by dřevině mohla uškodit. „Strom je stejně zčásti dutý,“ míní Václav Vacek. „Když upadnou shora nějaké větve, bývají většinou duté. Takové poškození se nemusí nijak zařezávat, protože tis je velice vitální a rychle se vzpamatuje.“ Obec tis ošetřuje v poslední době pouze kvůli napadení sviluškou.

V knížce nám tis pokáceli

Ke stromu, který se v anketě hlásí o titul Strom roku, patří vždy nějaký příběh, či legenda. Ve Vilémovicích mají dokonce dvě. První se vrací do historie obce k původu tisu.

„Zdejší krajina byla osídlovaná kolem roku 1120, kdy v nedalekém Vilémově sídlili Benediktínští mniši a později přišli sem. Káceli místní husté lesy, a v té době už tady s největší pravděpodobností ten strom stál. Už tenkrát byl tak mohutný, že ho tady zanechali,“ vypráví Václav Vacek.

Tis červený, Vilémovice

„Druhý příběh se týká pořadu Stromy z České televize, který uváděl Luděk Munzar. Já jsem pořád čekal, kdy se tam objeví náš tis. Ale pořad skončil, a tis se tam neobjevil. Tak jsme pátrali proč, a dopátrali jsme se knížky, podle které ten pořad točili. Tam jsme zjistili, že spisovatel nešťastně napsal, že ve Vilémovicích v zámecké zahradě ten strom kdysi býval. Čili nám ho skáceli, a proto už se po něm už nikdo nesháněl dál. A to byla tak trošku křivda, takže my bereme účast v letošní anketě Strom roku jako takovou satisfakci,“ usmívá se Václav Vacek.

Pro vilémovický tis červený můžete v anketě hlasovat na adrese stromroku.cz

autor: dak
Spustit audio