Střelkyně mají posilování s činkami zakázané. Třásly by se jim ruce

Šestnáctileté dívky dostávají k narozeninám šaty, mobily nebo nějakou tu kosmetiku. Katka Michálková z Černovic dostala malorážku a je nejšťastnější na světě! Patří k trojici dívek, na které může být městečko na Pelhřimovsku pyšné. Je spolu s Vlaďkou Jirákovou a Šárkou Jandovou čerstvou mistryní republiky ve střelbě.

„Těch závodů, které projely, je řekněme skoro čtyřicet za rok. V družstvech mají kompletní sadu, bronz, stříbro i zlato. Šárka má i zlato individuální, Katka má stříbro ze vzduchovky vleže, Vlaďka má zlatou medaili z prestižních závodů z Poděbrad,“ vyjmenovává úspěchy svých svěřenkyň trenér Petr Nymburský. Černovičtí střelci trénují v tělocvičně místní základní školy a začínají už třeba v devíti letech poté, co si je trenér vytipuje ve školách.

Důležité není trefit desítku, ale dobře ránu vypracovat

„Jednou jsme šly s mamkou na procházku, potkaly jsme známou a ta říkala: Dojděte se podívat, v tělocvičně ve škole mají střelci závody. Dali mi do ruky zbraň, zkusila jsem si to a pak jsem dlouho přemlouvala mamku, ať mě přihlásí do střeleckého kroužku. A vyšlo to,“ vzpomíná na své střelecké začátky Šárka Jandová. Vysvětluje, co je při střelbě důležité: „Důležitý je ten pocit z té rány. Že jsem ji dobře vypracovala, že jsem udělala všechno pro to, aby tam ta desítka byla, a není důležité, jestli tam ta desítka je nebo ne.“ Šárka už skromně neříká, že ona ty desítky spolehlivě trefuje.

Vlaďka Jiráková při míření, Černovice

Holky mají našlápnuto na kariéru Kateřiny Emmons

Střelkyně z Černovic mají samozřejmě svůj vzor. „Určitě Kateřina Emmons, to je asi největší česká střelkyně a vzor který je jako opravdu vzor, to je její manžel Matthew. To je dokonalost sama,“ usmívá se Šárka Jandová. Trenér Petr Nymburský k tomu dodává, že dívky měly možnost se s manželem Kateřiny Emmons setkat. „Mat se stal trenérem Dukly Plzeň. To znamená, že spolupracuje i s námi,“ vysvětluje. Střelkyně z Černovic mají určitě na kariéru podobnou té, kterou udělala Kateřina Emmons, našlápnuto. „Jsou pracovité a s tou pracovitostí za několik let, proč by nemohly střílet jako Katka,“ dodává trenér.

Spustit audio