Studánka Anička vyhrála anketu. Letos je na Vysočině nejkrásnější

25. květen 2016

Pod nejvyšší horou kraje Vysočina, Javořicí, mezi rybníky Dolní a Horní Mrzatec, vyvěrá ze země pramen. Studánce dali lidé jméno Anička a už dobrých pět let ji kryje dřevěná stříška a pramen je svedený na příjemnější a přístupnější místo. I proto se určitě letos Anička stala Studánkou Vysočiny.

„Odtud prosekávám křoviňákem turistickou stezku až k Hornímu Mrzatci,“ říká turista z Mrákotína Milan Gregor. Právě z Mrákotína vede ke studánce Anička modrá turistická stezka. Procházíme kolem potoka Myslůvka, od rybníka se ozývá hlasitý žabí koncert. Z centra Mrákotína jsou to ke studánce necelé dva kilometry.

Čekali jsme jeden pramen, ale ta voda vyvěrala snad všude

Milan Gregor se nejen poctivě stará o pohodlný přístup ke studánce. Právě on stojí i za zvelebením celého toho místa. „Ta studánka byla trochu výš, byla otevřená, stružka tekla dolů mezi šípkové keře,“ popisuje stav studánky před opravou. „Měl jsem představu, že je tam jeden pramen, nebyla to pravda,“ Milan Gregor vzpomíná na překvapení, které jim tehdy studánka připravila. „Z toho písčitého podloží to vyvěralo snad všude. Teď jsme nevěděli, co s tím,“ říká. Tehdy postavili hráz z kamení a jílu.

Milan Gregor u Studánky Anička

Kamene je naštěstí kolem Mrákotína vždy dost

Turisté požádali obec Mrákotín o pomoc a podařilo se. Starosta poslal fůru lomového kamene, kterého je ostatně kolem Mrákotína vždy dost. „Rejžáky, kartáči jsme to vyčistili a vytvořili jsme tady poměrně velkou nádrž,“ popisuje Milan Gregor. Následovala drť, jezírková fólie a hlína. „Z toho je protažená novodurová trubka až do studánky.“ Dnes místo původního pramene nepoznáte.

Spustit audio