Studánky Vojtěch a Markéta fungují na knoflík. Pohání je sluneční energie

23. březen 2017

Celých sto devět let neměli návštěvníci lesů u Počátek možnost ochutnat vodu z pramenů svaté Markéty a Vojtěcha. Voda v nich byla tak dobrá, že ji tehdy měšťané stáhli trubkami do městského vodovodu a v lese na místě pramenů zůstala jen kaplička a altánek bez vody. Teď už je všechno jinak.

Přibližně uprostřed mezi kapličkou svaté Markéty a altánkem svatého Vojtěcha se na podzim roku 2016 objevila kamenná zídka s výklenkem, ve kterém stojí dva hrnečky. Pod výklenkem jsou na kovové desce dvě trubičky s nápisy pramen svaté Markéty a svatého Vojtěcha a nad každou je tlačítko. Od jara do začátku zimy z nich teče voda z příslušných studánek. Zástupci města tak zareagovali na časté dotazy lidí, proč v lese nemohou ochutnat vodu i z těchto studánek. Teď mají plný servis. V okolí jsou totiž celkem čtyři studánky. Kromě Markéty a Vojtěcha ještě Ludmila a Kateřina. Poslední jmenovaná je asi nejznámější. Stály u ní lázně a dnes wellnes centrum.

Pramen sv. Markéta

Studánka svatá Ludmila je nejčistší na celé Vysočině. Má jen 0,2 mg dusičnanů na litr vody

Nový čepovací panel funguje na solární energii. „Je tam solární baterie, která se nabíjí jak denním světlem, tak sluncem a víceméně potom spouští elektrické čerpadlo, které je ve studni. Tím pádem na zmáčknutí funguje odběr jak z pramene svaté Markéty, tak Vojtěcha,“ vysvětluje počátecký ekolog Pavel Hůša. Díky bateriím se tak žíznivý poutník může na pít třeba i v noci. Kvalita vody se tady za dlouhá léta nezměnila. Pořád je výjimečně čistá. „Je dost železitá, ale to vůbec nevadí. Lidé sledují počet dusičnanů, a tady ta naše voda má 7 mg/l, což je hluboko pod normou kojenecké vody. Norma na pitnou vodu, která teče třeba v Praze je 56 mg,“ říká ekolog a s hrdostí v hlase ještě přidává jednu perličku: „Máme tady ještě studánku svaté Ludmily, kde je 0,2 mg dusičnanů, což je nejčistší studánka v Kraji Vysočina.“

Stezka k dalším pramenům vede lesem

Voda z počáteckých pramenů vyléčila dcery Kryštofa z Léskovce

Stejně jako většina jiných studánek, jsou i ty počátecké opředené pověstmi. „Jedna z pověstí ze sedmnáctého století vypráví o Kryštofovi z Léskovce, který měl nemocné dcery. A jelikož je léčil už tenkrát prokazatelně zdravou pramenitou vodou ze svaté Kateřiny, tak slíbil Pánu Bohu, že když se jeho dcery uzdraví, tak postaví k těmto pramenům zastřešení,“ vypráví Ludmila marková z infocentra v Počátkách. Jak Kryštof slíbil, tak i učinil. Studánky pak podle dcer i pojmenoval.

Počátečtí mají štěstí. Kojenecká voda jim teče z městského vodovodu

Vývod z pramenů Vojtěch a Markéta je vymyšlený tak šikovně, že není problém vodu načepovat nejen do hrníčku, ale třeba i do PET lahve nebo kanystru. Už teď si lidé z širokého okolí jezdí pro vodu z Kateřiny a Ludmily. „Když si uděláte kafíčko, turka, z této vody, tak má nádhernou pěnu a chutná úplně jinak, než když si ho uděláte z kohoutkové vody, která je nějakým způsobem upravená,“ přidává osobní zkušenost Ludmila Marková. Ta má ostatně to štěstí, že vodu z počáteckých pramenů pije už léta z vodovodu ve městě.

Spustit audio