Studenti humpolecké zemědělské akademie sklízejí brambory. Úroda je prý dobrá

21. září 2017

Letos je to přesně 130 let, co v Humpolci funguje zemědělská škola. Dnes z ní vycházejí hotoví farmáři, agropodnikatelé, chovatelé koní, ale i kynologové. Všichni během studia procházejí praxí na statku. Začátek podzimu patří tradičně sklizni brambor.

Na poli nad Humpolcem je teď před začátkem podzimu rušno. V brázdách jezdí bramborový kombajn s traktorem a na třídičce sedí studenti místní zemědělské školy. Ke kombajnu mířím s technikem rostlinné výroby Matějem Čapkem. „Támhle si nějaký pán přivlastňuje brambory,“ říká můj průvodce a ukazuje na muže s taškou, který prochází rozorané brázdy. Je to tu prý častá praxe. Naštěstí paběrkuje tam, kde už kombajn projel. Necháváme ho být.

Studenti jsou na praxi rádi. Je to prý lepší než sedět v lavici

Na třídičce sedí pod ze všech stran chráněnou stříškou dvě dívky a dva chlapci. Na první pohled je vidět, že jsou tu radši, než ve školní lavici. „Přebíráme, odhazujeme hlínu, kameny a špatný brambory,“ říká Jan Svoboda. Zelené a rozštípnuté brambory házejí zpátky na pole. Libuše Šimková se přiznává, že ji nikdo nenutil studovat zemědělskou školu. Doma mají hospodářství, takže má
budoucnost jasnou. Všichni svorně tvrdí, že brambory jsou letos kvalitní a velké, zatím nenašli shnilé.

Sklizeň brambor, Školní statek Humpolec

V Humpolci je jediný školní statek na Vysočině

Další student sedí za volantem traktoru a vybrané brambory odváží na statek. „Brambory jdou do bramborárny, tam se uskladní, a buď se prodají v bednách na kamionech, nebo se budou dál třídit,“ vysvětluje Matěj Čapek. „Jedna bedna je zhruba tuna, jeden traktor odveze šest beden, dneska už se každej otočil dvakrát, máme tři traktory,“ vypočítává množství brambor, které za jeden den pole vydá.

Sklizeň brambor, Školní statek Humpolec
Spustit audio