Sudkův důl opět září do dálky a láká pocestné

23. červen 2016

Gotická tvrz v Sudkově dole prošla v posledních letech zásadními opravami. Ta poslední vynesla jejím majitelům cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Za vším stojí manželé Laurinovi, kteří hledali nový domov mimo Prahu. Koupili si národní památku.

Když před pěti lety hledali Eva a Ivo Laurinovi dům, aby se mohli odstěhovat z Prahy, narazili na hospodářskou usedlost s gotickou tvrzí v obci Sudkův Důl. Po chvíli váhání se rozhodli objekt koupit a společně s Národním památkovým ústavem probírali budoucí opravy a rekonstrukce. Tvrz pochází z roku 1490 a nejdřív plnila obytnou a obrannou funkci. V polovině šestnáctého století z ní tehdejší majitel udělal sýpku.

Díky tomu už na ni nedělal žádné úpravy a budova se zachovala zakonzervovaná v takovém stavu v jakém ji kdysi postavili. V dnešní době potřebuje úpravy - kromě střechy, kterou manželé opravili už před pár lety, bylo nutné udělat nové venkovní omítky.

Vybírání omítky na národní památce je proces na dlouhý běh

Když si totiž chcete na národní památce nahodit omítku, protože ta 300 let stará už je opadaná, je to docela dřina, říká Ivo Laurin. „Proces toho určování, jak ta omítka má vypadat a jak má být udělaná, byl dlouhej a začal analýzou. Z toho jsme získali zprávu na základě ní jsme nanesli na stěnu několik vzorků a po několika setkáních s památkáři jsme se rozhodli.“

Po náročné opravě teď tvrz září do dálky a je během víkendu otevřená všem návštěvníkům, kteří se do ní chtějí podívat. Jen pozor na schody jsou zhruba 300 let staré.

Čtěte také

autor: lam
Spustit audio