Světnovský starý most postavili nad řekou Sázavou. Dnes tam teče Cikhajský potok

24. červen 2016

Ve Světnově na Žďársku stojí starý kamenný most. Má velké štěstí, protože už třicet let jezdí auta po frekventované silnici do Svratky přes nový most a ten historický má tak šanci přežít další stovku let. Od roku 2014 je navíc kulturní památkou, takže se snad dočká i nějaké té opravy. Zasloužil by si ji.

„Postavili ho na místě dřevěného mostu, spíš lávky a veškeré povozy mezi Žďárem a Svratkou musely projíždět přes brod, a pokud se zvedla hladina, nemohly přejet a musely čekat, až voda opadne,“ popisuje důvod stavby kamenného mostu v roce 1847 starosta Světnova Pavel Štefan. Pro stavbu mostu tehdy vznikly tři návrhy. Most mohl mít podle jednoho z nich jen jeden oblouk. „Měl mít tři sáhy. Nakonec se dohodli na tom, že bude mít dva oblouky dva sáhy široké,“ doplňuje starosta.

Oficiálně tady teče Cikhajský potok. Ve Žďáře se pak vlévá do Sázavy

Když se Pavel Štefan probíral historickými záznamy o stavbě mostu, narazil na zajímavou informaci. Tehdy most stavěli přes řeku Sázavu. „Oficiálně tady teče Cikhajský potok,“ vysvětluje s tím, že tehdy zřejmě mysleli pramen řeky Sázavy. „Pod obcí Sklené pramení Sklenský potok, s Cikhajským se stéká a ve Žďáře se vlévá do Sázavy,“ popisuje starosta. Ono je těch pramenů Sázavy několik. Jako oficiální je vedený ten, který vytéká z Velkého Dářka.

Praskliny je třeba opravit, do základů mostu ale nikdo zasahovat nebude

Starý sklenský most teď naštěstí neničí doprava, ale údržbu potřebuje. Větší přívaly vody pomůže odvést nové potrubí, ale je třeba spravit praskliny. Nijak zásadně se ale do mostu zasahovat nebude. „Ty kameny pod obloukem jsou tady vyskládané od nepaměti. Ono to vlastně rozepírá oblouk, aby byl zapřený,“ vysvětluje Pavel Štefan. Není nutné zasahovat do díla stavbařů z devatenáctého století, pokud jejich poctivá práce vydržela tak dlouho.

Spustit audio