Tom Klouda: Čím víc čaje poznávám, tím víc mě fascinují

21. březen 2018

Co si představíte pod pojmem čaj? Pokud sáček blíže neurčeného čajového prachu zalitý vřelou vodou, připravujete své chuťové buňky o spoustu zážitků. Přesvědčit se můžete na některé z čajových degustací jihlavského znalce a milovníka čajů Tomáše Kloudy.

V Kavárně Paseka jich připravil už několik a na každé se věnuje čajům z jiné země. Přinese vzorky a návštěvníky nechá prohlédnout čajové lístky před zalitím, potom je zalévá a každý může ochutnat postupně několik nálevů. Snadno tak každý pozná rozdíl mezi prvním a posledním nálevem jednoho čaje. Pak se přechází na další vzorek.

Čaj, ilustrační foto

„Degustace je dobrá proto, aby lidi poznali jiné formy čaje. Pro nás je běžné zalít čajový sáček do hrnku a nechat to být a po čase to vypít. Pro mě jsou důležité i lokalita a kultura. Čím víc se do toho potápím, tím víc mě čaj fascinuje,“ přiznává se Tom Klouda. Rád by přesvědčil kavárníky, aby vedle právě moderní a oblíbené kávy nabízeli také širší nabídku čajů a uměli o nich hostům něco povědět.

Odpoví na všechny otázky o čaji

Rád by rozšířil degustace na více podniků i v jiných městech, ale potřeboval by více času. Čaj je totiž zatím jen jeho koníček, kterému se věnuje vedle práce a rodiny. I když je v dnešní ochutnávce výběr polozelených čajů z Taiwanu, během večera přijde řeč i na čaje z Číny nebo Indie, na počasí a nadmořskou výšku, kde čajovníky rostou, nebo jak často se během roku sbírají a kdo jsou vlastně jeho sběrači.

Čaj, ilustrační foto

I návštěvníci se ptají na spoustu věcí - podle čeho čaj vybrat, jak je připravovat, jak skladovat, z čeho pít: „Na degustacích mám pestrou paletu lidí, kteří jsou navyklí na různé podoby čaje. Někdo se mě ptá, jestli se čaj sladí. To jsou začátečnické otázky, protože většina kvalitních čajů se sladit nemusí. Například dnes je tu ale už zkušenější publikum, které zná kvalitnější čaje,“ usmívá se milovník čaje.

Kvalitní čaj nemusí být drahý

Dobrý čaj sice stojí více peněz, ale náklady převáží svou chutí a také tím, že se dá zalít mnohokrát. Podle Toma Kloudy je ideální pořídit si čaj vakuovaný, který si drží svou kvalitu. Archivní čaj je naopak doma třeba skladovat za přístupu vzduchu, a dostatečné vlhkosti, ale současně zamezit k nim přístupu pachů z kuchyně, které by je mohly znehodnotit.

Tomáš Klouda pije čaj denně a střídá druhy podle nálady, ročního období a svých domácích zásob. Nejraději má oolongy, tedy čaje polozelené z Taiwanu. Na degustaci přinesl ochutnat i čaj, se kterým začínal: „Taiwan je moje srdcovka. Tohle byl vůbec první kvalitní čaj, který jsem kdy ochutnal. Ten mě navábil, abych se dal tou čajovou cestou, a proto jsem ho musel přinést i dnes,“ prozrazuje s úsměvem návštěvníkům degustace.

autor: dak
Spustit audio