Třebíč bývalo slavné město obuvi

Do historie Třebíče se výrazně zapsal rod Budischowských, který během několika let vybudovat v Borovinském údolí prosperující továrnu. V ní se vyráběly boty až do konce tisíciletí. Dnes tady roste obytně užitková zóna. Budischowstí rozvíjeli svoji firmu na několika místech v Třebíči a nejbližším okolí.

Původně měli svoje dílny na loukách pod dnešní nemocnicí, později se přesunuli do městské části Stařečka až se nakonec rozhodli koupit Padrtův mlýn na Stařečském potoce. Teprve tady našli prostor pro svoje smělé rozvojové plány. Během několika let zde vyrostla největší kožedělná továrna v Rakousku-Uhersku.Stala také jedním z hlavních dodavatelů kožených výrobků a doplňků pro rakouskou armádu.

Po skončení první světové války však Budischowstídoplatili na příliš úzké vazby na monarchii a po několika letech byli nuceni továrnu prodat Baťovi. A tehdy nastala nová éra kožedělné továrny. Baťa celý komplex svěřil svému dvornímu architektovi Vladimíru Karfíkovi, který mu dal nezaměnitelný a nadčasový funkcionalistický vzhled.

Po znárodnění podniku v roce 1948 dál pokračovala výroba obuvi pod značkou Bopo. Provoz byl ukončen na začátku tohoto století.

Bývalá obuvnická továrna BOPO v Třebíči
autor: Petr Hladík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.