Trenky jsou starší než slipy. I když jen o nějakých sto let

1. prosinec 2016

Co bylo dřív, trenky nebo slipy? Tuto otázku si určitě pokládají muži, kteří se dnes rádi dělí na trenkaře a slipaře. Tato sice skrytá, ale zásadní část prádla má na kontě už stovky let. Nevěříte? Byli jsme se zeptat u odborníků.

Když vidíte historické postavy na obrazech nebo ve filmech, jen těžko dokážete identifikovat, jaké části oděvu mají na sobě. Archeolog Pavel Macků z Národního památkového ústavu v Telči to mně a několika dalším zvědavcům ukázal přímo na sobě a pěkně popořadě popsal jednotlivé části mužského oděvu ze třináctého století. „To, co na mně vidíte, je typický oděv obyčejného člověka na středověké vsi nebo ve městě,“ začíná svou přednášku.

Kousavá vlněná suknice byla podšitá barchanem

I když je docela zima a my se na zahradě památkového ústavu choulíme do bund, archeolog je spokojený. Jeho oděv je totiž z vlny a lnu. „Vidíte, že na sobě mám svrchní oděv, to je ta suknice, která je vlněná a je podšitá barchanem,“ vysvětluje. Barchan je látka z jedné strany počesaná, připomínající flanel. Dnes ji známe pod názvem barchet. Bez podšití by vlněná suknice určitě kousala. „Pod tím vidíte nohavice, které však ještě nejsou klasickými kalhotami. Každá ta nohavice je totiž samostatně uvazovaná,“ vysvětluje Pavel Macků a zvedá suknici, aby nám rozdělené nohavice ukázal.

Trenkaři mají tradici delší než slipaři. Kalhoty známe až v patnáctém století

Rozdělené nohavice měl archeolog navléknuté přes trenky. V té době je jako spodní oděv nosily i ženy. Tím nám také odpověděl na otázku, jestli byly dřív slipy nebo trenky. Byly to trenky! „Až čtrnácté století začalo oděv zkracovat a jakoby vypasovávat, utěsňovávat na tom člověku. A koncem čtrnáctého století vznikají slipy. Takže trenýrkáři mají větší tradici, než slipaři,“ vzkazuje přítomným pánům archeolog. Slipaři mají tradici „jen“ šestisetletou! Tehdejší slipy ale samozřejmě neměly s těmi dnešními moc společného. Bylo to prostě něco, co ony mužovy partie těsně obepínalo. Však to známe ze starých obrazů.

Kapsy na kalhotách nebyly a čepice byla povinná

Až patnácté století pak nohavice spojilo a vznikly kalhoty. „A protože na těch nohavicích nebyly žádné kapsy, tak se to řešilo kapsičkami, zavěšenými na pásek. Dneska byste v tom měli mobil, klíče, peněženku. Oni v tom tehdy měli nějaký ten grošík, klíč nebo předmět osobní potřeby,“ vysvětluje Pavel Macků. Další součástí spodního oděvu byla košile a přes ni svrchní oděv, dáma pak šaty dlouhé až na zem. Nezbytná byla pokrývka hlavy. Bez té muž nevycházel z domu.

Spustit audio