U máselnice mě ruka nebolí

28. červenec 2014

Původní výroba másla je pro dnešní mladou generaci prakticky neznámá, naši předkové tloukli máslo ze smetany ve speciálním jednoduchém přístroji, máselnici. „Smetana musí mít přes třicet procent tuku, jde to ale i z té kupované, ta má asi třicet tři,“ říká zkušený výrobce Richard Blížkovský z Pístova. Smetana by měla mít teplotu kolem dvaceti stupňů, jinak bychom se žádného másla nedočkali.

Vyrobit kostku máslo znamená asi půl hodiny práce. Na otázku, zda pana Richarda bolí ruka, odpovídá jasně. „Nebolí, proč by mě bolela? Kdybych to dělal celý den, tak možná ano, ale takhle ne.“

Chtěl-li statkář denně čerstvé máslo, tloukl samozřejmě každý den. Máselnice, kterou má pan Blížkovský, je na dva a půl litru mléka, což je zhruba denní dávka od jedné krávy. „S máslem se také obchodovalo, to se tlouklo denně. Každý měl své formičky i třeba s nějakým symbolem. Lidé na trhu pak poznali, že to je máslo od konkrétního sedláka,“ dodává.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio