U nás je pohoda, až když Ostrov pohody skončí, říkají manželé Müllerovi

15. prosinec 2017

Zatímco pro obyvatele Žďáru nad Sázavou chystají už přes dvacet let předvánoční pohodu, rodinný dům manželů Pavly a Martina Müllerových se promění v základnu přeplněnou věcmi. Adventní Ostrov pohody v Městském divadle pořádají už po dvacáté. Když se přistěhovali na začátku 90. let do Žďáru nad Sázavou z Ostravy, téměř nikoho tu neznali a uspořádat kulturní předvánoční akci jim připadalo jako dobrý nápad.

„Manželka napsala hru, autorské představení Dítě Betléma,“ říká Martin Müller. Na ulici pak nabízeli kolemjdoucím, zda si nechtějí zahrát divadlo, a se samotným představením následně obsadili celé náměstí. „Měli jsme to i s živým Betlémem na náměstí, kdy jsme chodili od hospody k hospodě, Panna Maria jela na oslíku doprovázená Josefem a po náměstí běhal prorok, který prorokoval narození Mesiáše,“ vzpomíná Pavla Müllerová. Představení se hrálo dvakrát, mělo jednu premiéru a jednu derniéru, ale značka Ostrov pohody už byla na světě.

Cítit se dobře musí návštěvníci i naši dobrovolníci. Vánoce jsou pro všechny!

Postupem času se Ostrov pohody víceméně ustálil na víkendu – od pátečního do nedělního večera, a vždy se konal v Městském divadle. To se vždy zaplní kapelami, divadly, řemeslníky, hraje se v něm, zpívá i tvoří, každý si odnese odměnu a zážitek.

Pavla Müllerová

Pavlu a Martina Mülerovy, rodiče tří dětí, to každý rok stojí spoustu času na přípravu. „My jsme v podstatě zůstali jako jediní z té původní skupiny, která to organizovala, někteří se odstěhovali, další mají děti nebo jiné zájmy, ale ta parta se obměňuje, akci neděláme sami, to by se nedalo,“ říká Martin a Pavla jej doplňuje: „Každý den máme 40 – 50 dobrovolníků a pro ně i pro návštěvníky musíme zařídit, aby neměli hlad, měli občerstvení. Je to spousta věcí, z domu taháme hračky, židličky, stolečky, materiál, věci do kuchyně, peču bábovky, mažeme pomazánky, děláme perníčky.“

Přípravna na Ostrov pohody je u Müllerů doma, všude jsou krabice s nachystanými věcmi, zabalení Mikulášové, napečené cukroví. „A to už toho letos máme spoustu v divadle, protože jeden víkend je za námi a další nás čeká,“ směje se Pavla. „Ony i děti si někdy povzdechnou: A budeme mít někdy i normální vánoce? Jenomže u nás je pohoda, až když samotný Ostrov pohody skončí. Ještě tak dva, tři dny potom uklízíme, ale vždycky se to do Štědrého dne stihlo. Pak je klid a pohoda i u nás.“

autor: dak
Spustit audio