Umělecké školy jsou jako klenot, jinde ve světě je nemají, říká Dana Foralová ze žďárské ZUŠky

30. květen 2017

Úterý 30. květen letošního roku se zapíše do historie jako první celostátní akce na oslavu základních uměleckých škol. Unikátní možnost studovat hru na hudební nástroj, zpěv, tanec a výtvarný nebo dramatický obor mají děti u nás už od malička. Obory mohou navíc kombinovat, pokud jsou talentované na více věcí a pokud chtějí. „Takové možnosti v zahraničí nebývají,“ říká ředitelka žďárské Základní umělecké školy Dana Foralová.

S dětským pěveckým sborem Žďáráček, který vede, spolupracuje na mezinárodním tanečním festivalu KoresponDance ve Žďáře nad Sázavou, ale také cestuje na zahraniční vystoupení. Proto má srovnání o situaci v jiných zemích, kde umělecké vzdělání funguje jinak. Existují tam spíše hudební nebo taneční konzervatoře, lycea zaměřená na jeden umělecký obor, školy, které připravují mladé lidi na profesionální uměleckou dráhu nebo soukromé hodiny: „Mám o tom přehled a opravdu v rámci Evropy i světa jsme unikátní. Takovou síť škol, která se dostane i na úplně malá města a dá žákům možnost se osobně rozvíjet, to je opravdu unikát,“ potvrzuje. V České republice funguje téměř pět set ZUŠek.

Děti ve Žďáře se předvedou na šesti místech

Budova školy bude dnes otevřena pro každého, kdo bude chtít nahlédnout do jejích prostor a být přítomen komornějším vystoupením. „V našem koncertním sále budou kytary, menší uskupení, přípravka Žďáráčku nebo dva klavíry či klavír s dalším nástrojem a podobně,“ zve k návštěvě Dana Foralová. Sama se chystá na pódium před Základní uměleckou školou na Doležalově náměstí, kde se bude také hrát a zpívat a představí se i Žďáráček.

Taneční obor žďárské ZUŠ

Výtvarný obor si dnes výjimečně vezme práci ven a ukáže všem svou tvorbu v terénu, také v prostorách před školou. Tanečníci roztančí Náměstí republiky mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední. Při nácviku museli počítat s tím, že tanec na dlažbě je jiný než v tanečních sálech, kde pravidelně vystupují. „Máme verzi i pro náměstí, liší se tím, že tam děti tolik neválejí po zemi,“ směje se učitelka tanečního oboru Jitka Hásková.

Hudba v podání tří učitelek ze základní umělecké školy Františka Drdly bude provázet každého, kdo prochází parkem na Farských humnech a mladí divadelníci z literárně dramatického oboru zvou na prkna Městského divadla na závěr celé akce od 19 do 21 hodin s inscenací Pankrát 45.

Rocková kapela ze žďárské ZUŠ
autor: dak
Spustit audio