V domě Nathana Meissnera v Třešti zůstane vše tak, jak bylo. Petr Mirčev má staré domy rád

5. květen 2016

V Nádražní ulici v Třešti na Jihlavsku stojí architektonický skvost. Bývalý nadační dům Nathana Meissnera s nádherným podloubím ve dvoře koupil před patnácti lety místní malíř Petr Mirčev. Byla to doslova ruina. Umělec opravil střechu, zajistil statiku, ale jinak do ničeho příliš nezasahoval. I díky tomu je dnes z domu kulturní památka.

„Jezdil jsem kolem toho baráčku a díval jsem se na krásný rozpadlý starý balkón. Po synagoze je to vlastně jediné takové podloubí v Třešti,“ Petr Mirčev vzpomíná na dobu, kdy dům Nathana Meissnera kupoval. „Předchozí majitel si nechal udělat expertizu na zbourání, ale památkáři mu ho nedovolili zbourat, tak byl rád, že mi ho prodal,“ dodává. V té době byl dům v havarijním stavu. Byla propadlá střecha, dvě klenby a ze zdí rostla bujná vegetace.

Železná dvířka ve zdi skrývají původní černou kuchyni

Petr Mirčev dům zachránil, ale s úpravami to nepřeháněl. Do domu už neprší, omítky jsou krásně bílé, ale kouzlo mu zůstalo. Kdysi sloužil jako nadační dům. V dnešní době bychom mohli říct azylový. Malíř mu i tuto funkci vrátil. V jednotlivých místnostech ubytovává potřebné. Azyl tu našel třeba pan Milouš, který nám ochotně ukazuje, co se skrývá za železnými dvířky ve stěně jeho pokoje. Bývala tam černá kuchyň. „Tady je odspodu obrovský komín a v tom komíně je kruhový otvor na nějakou nádrž,“ popisuje Petr Mirčev.

Dům Nathana Meissnera v Třešti

Roh domu podemlela voda, sedl si o pět centimetrů

„Vidíte, že tady ten barák sedl o pět centimetrů. Tady na balkóně byl jediný záchod, odpady byly svedené do něj. Pak to uhnilo a teklo to do jednoho rohu,“ Petr Mirčev ukazuje na místo, kde bylo nutné zasáhnout. V domě zůstalo mnoho původního. Malíř má rád staré hezké věci. A když jsou stále funkční, proč je vyhazovat. Týká se to i krásných špaletových oken s dobovým kováním.

U strakaté zdi se zbytky původní malby si malíř fotil modelky

V jedné místnosti jsou na stěnách patrné malby. „Tady se měl dřív atelier a u té strakaté zdi jsem si fotil modelky. Jako Saudek,“ směje se malíř a pochvaluje si staré prošlapané dřevěné podlahy i zachovalé sklepení. Teď, když je dům vyhlášený za kulturní památku, doufá v nějakou finanční podporu.

Rod Meissnerů byl v Třešti vážený

Rodina Meissnerů byla v Třešti známá a vážená. Na židovském hřbitově najdete několik hrobů s tímto jménem. „Někdo mi říkal, že v tomhle domě vymysleli první sirky na světě. Tady nahoře byla sirkárna,“ dodává Petr Mirčev.

Spustit audio