V hodinách Lucie Bečkové žáci odevzdávají mobilní telefony. Vůbec jim to nevadí, protože je učení baví

V Pelhřimovské základní škole Na Pražské mají děti nejradši učitelku Lucii Bečkovou. Její sedmáci ji nominovali do ankety Zlatý Ámos. Je to zvláštní, ale v hodinách němčiny a přírodopisu nemají potřebu hrát si s mobilními telefony a brouzdat po internetu.

„Paní učitelka je spravedlivá, máme ji rádi, na její hodiny se hodně těšíme, většinou od ní máme dobré známky,“ říkají Jessika a Bára ze sedmé třídy. Přidává se k nim i Lukáš: „Když potřebuju třeba i něco mimo školu, tak za ní můžu dojít a paní učitelka nám pomůže,“ říká. Právě Lukáš je takovým mluvčím třídy a také tím, kdo objevil anketu Zlatý Ámos. „Nebýt Lukáše, tak by se to nestalo, že by byla paní učitelka nominovaná,“ potvrzují dívky.

Když se Lukáš rozjede, mluví věcně a spisovně

„Já jsem o té nominaci slyšel v rádiu, potom jsem si to našel na internetu. Chtěl jsem nějakého učitele nominovat a jediný, kdo mi přišel nejlepší, je paní učitelka Bečková,“ říká Lukáš. Sedmák mluví jako kniha. Člověku se až zdá, že má řeč nacvičenou. Není to ale pravda. „Potvrzuji, že je takový i ve třídě. Ten když se rozjede, tak mluví věcně, hezky i spisovně,“ chválí žáka Lucie Bečková. Lukáš zatím neví, čím by chtěl být, ale už teď je jasné, že s výmluvností problémy mít nebude.

Kolegové jsou úžasní. Od začátku mi pomáhají

Anketa Zlatý Ámos má svá pravidla. Jedním z nich je povinnost nasbírat sto podpisů. „Stačilo oběhnout pár tříd a hned se těch sto podpisů našlo,“ říká Lukáš. Svůj podpis na nominaci připojili i učitelé. „Mám úžasné kolegy. Ten kolektiv, to jsou fantastičtí lidé. Pan ředitel Charouzek zmiňoval na poradě, že jsem nominovaná do ankety a sklidila jsem potlesk. To bylo až dojemné,“ usmívá se učitelka.

Řešíme spolu i první lásky

Lucie Bečková si myslí, že má blíž k žákům i díky svému nízkému věku. Učí teprve druhým rokem. „Všechny děti, když za mnou přijdou, tak s nimi ten problém ráda vyřeším. Jsou to většinou drobnosti,“ říká učitelka s tím, že děti teď řeší třeba první lásky nebo obvyklé školní věci.

Komenský by měl z Lucie Bečkové radost. Učí hrou

Když děti vyprávějí o hodinách Lucie Bečkové, jsou nadšené. Lukáš vzpomíná na jeden předvánoční přírodopis. „Paní učitelka nám řekla, že má pro nás připravené mikroskopování šupin. Rozdala nám šupiny,“ popisuje. Lucie Bečková se přidává s tím, že jí kamarád zabil dva kapry, aby měla dost učebních pomůcek. Děti taková výuka baví a ani neprotestují, když musí na začátku hodiny odevzdávat mobilní telefony.

Spustit audio