V Kábově domě v Brtnici se vařilo i pro zámeckou vrchnost

28. červenec 2016

Kábův dům, největší barokní stavba v centru Brtnice, býval od svého počátku velmi rušným místem. Na přelomu 19. a 20. v něm kromě hospodářství statkáře Káby byla i cukrárna, před domem benzínové čerpadlo pro první motocykly a auta a velká část domu sloužila jako hotel a zájezdní hostinec U černého orla. V kuchyni vařila Anna Krutišová s manželem. Přistěhovali se sem vést hostinec i s tříletou dcerou Jarynkou.

Dnes vzpomíná devadesátiletá Jaroslava Rambousková na své dětství, na setkávání se spoustou lidí i s vrchností z brtnického zámku. „Pořád jsem byla mezi lidma. Tady v Brtnici byly každého čtvrt roku velké trhy, říkalo se jí trhová Brtnice. Bydleli jsme tady za lokálem a já jsem pořád běhala po kuchyni a ty, kdo k nám přišli do toho hostince, jsem měla za svý. Jako by to byl strejček, babička a já nevím kdo všechno,“ usmívá se, když si vybavuje idylické doby.

Vařilo se i pro hosty ze zámku

Tehdy bylo všeho dost, vybavuje si Jaroslava Rambousková dostatek na trhu. Dalo se snadno sehnat maso, kuchyň odkupovala z brtnického zámku po honech zajíce i srnky, z nichž se vařilo pro mnoho hostů. Najíst se chodili místní lidé, na obědy přicházeli učitelé ze školy i návštěvy hraběte Collalto. Anna Krutišová měla k ruce dva pomocníky, ale každý den musela uvařit tříchodový oběd: „Byla polívka, bylo hlavní jídlo a vždycky ještě moučník, takže to bylo nelehký vaření,“ vypráví pamětnice.

Jaroslava Rambousková s dcerou Jaroslavou Zelenou z Brtnice

Kábovi byli moc hodní

Jaroslava Rambousková přišla o otce už v roce 1935. Pro její maminku přišly těžké časy, ale domácí statkáři ji podporovali. „Kábovi byli moc hodní, slovíčko proti nim nemůžu říct. Když tatínek zemřel, dělali všechno pro to, aby maminka mohla v práci pokračovat,“ chválí majitele velkého stavení. Dozadu byly v Kábově domě stáje, velké hospodářské prostory, měli spoustu zvířectva a deputátníky, kteří jim pomáhali.

Historická fotografie z Kábova domu, Brtnice

Po znárodnění v roce 1948 museli všichni odejít – i kuchařka Anna Krutišová s dcerou a jejím manželem odešli do malého podnájmu jinam. Kábův dům později převzalo výrobní družstvo Snaha a velké taneční sály a pokoje pro hosty se změnily v šicí dílny a internát pro učně. Dnes dům není v nejlepším stavu. Současní nájemci se snaží o jeho oživení a tak v jeho rozsáhlých prostorách uspořádali soubor výstav - fotky od několika fotografů a sdružení, obrazy, sbírky historických vah, ručních kávomlýnků, paroží, šicích strojů i malou expozici o historii nejstaršího domu v Brtnici. Díky výstavě si až do konce září můžete prohlédnout jindy uzavřené vnitřní prostory domu.

Kábův dům. Brtnice
Výstava, Kábův dům
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.