V mateřském centru Ledňáček sdílí maminky své radosti i starosti. Děti se prostě baví

22. březen 2018

Už od roku 2007 se ledečské maminky scházejí v mateřském centru Ledňáček. O program a zábavu se jim tam starají tři koordinátorky. Od samého začátku mezi ně patří Eva Chvátalová. Sama má tři děti, takže ví, co maminky potřebují, a jak děti zabavit.

„Já jsem se přistěhovala do cizího města, a hrozně jsem si přála se tam potkat s maminkami,“ Eva Chvátalová vzpomíná na dobu, kdy se tehdy s jedním dvouletým dítětem přistěhovala do Ledče nad Sázavou. Za čas se setkala s maminkou, která měla stejné přání, a do roka vzniklo Mateřské centrum Ledňáček. „Ono je to fajn zjistit, že ty děti zlobí všechny podobně. A doma, že ty taťkové taky, že je to podobný. Je fajn to sdílet tak, že se potkáme, ne jen tak, že si pošleme fotky na facebook,“ říká s úsměvem.

Úterní a čtvrteční dopoledne patří nejmenším

Ledňáček má otevřeno dvakrát v týdnu. V úterý a ve čtvrtek dopoledne přicházejí maminky s nejmenšími dětmi. „Maminka s prvním dítětem přijde tak v roce a půl, ve dvou letech. No, a když pak má další dítko, tak jen co si troufne, s malinkým uzlíčkem, tak přijde,“ dodává Eva Chvátalová. Pro nejmenší děti koordinátorky připravují například říkačky s pohybem, zapojují i různá břinkadla, cinkadla a tamburínky. Každá z koordinátorek připravuje takový program, který je í nejbližší, na co se cítí.

Velmi oblíbené jsou výlety do okolí Ledče

Čtvrteční odpoledne pak patří větším dětem. Přicházejí i nejmenší školáci, nebo maminky, které už chodí do práce, a chtějí si popovídat. Na programu bývají různé dílničky. „Jsou to výrobky, co zvládnou děti. Hodně z papíru, stříháme, lepíme, trháme, modelujeme,“ vyjmenovává Eva Chvátalová. Do centra také chodí přednášet různí odborníci. Maminkám radí například s pohybem dětí, obouváním, stravováním, ale třeba i se sociálními dávkami. Velmi oblíbené jsou výlety do okolní přírody. „Vláčkem vyrážíme. Vždycky dáme datum, hodinu odjezdu, a kdo může, ten se přidá,“ usmívá se koordinátorka.

Eva Chvátalová, koordinátorka mateřského centra Ledňáček

Děti, které to baví, jsou pro nás odměnou

Koordinátorky mateřského centra se v průběhu let obměňují, a je logické, že se jimi stávají maminky, které ho využívaly. „Nějak mám pořád pocit, že mám pro ty mamky co nabídnout,“ říká Eva Chvátalová, která v centru pracuje od jeho začátku. „Odměnou jsou ty malinký děti, který to baví,“ dodává.

Spustit audio