V třebíčském útulku vám půjčí psa na procházku. Skvělé řešení pro ty, kteří doma zvíře nemohou mít

Asi sedmdesát psů, třicet koček, nějaký ten králík, papoušek a osmák žijí v útulku v Třebíči nad zámkem. Jako ošetřovatelka se tam o ně stará Hana Bartlová. Je to určitě člověk na svém místě. Se svým přítelem si domů vzala už tři opuštěné psy.

„Nejstarší a nejmenší je Ufík. Je to směska a zpočátku s ním byly velké problémy. Přítel za ním chodil každý den, aby si ho získal,“ Hana Bartlová představuje prvního psa, kterého si s přítelem domů vzali z třebíčského útulku. „Další je kříženec německého ovčáka Dick a poslední je Argouš. To je pořád ještě štěně,“ ukazuje na další dva členy domácnosti.

Rozhodnutí vzít si psy právě z útulku bylo jednoduché. „Myslím, že ti pejsci z útulku tu lásku potřebují mnohem víc. Já bych do toho šla znovu,“ říká Hana Bartlová.

Psi v třebíčském útulku

Ošetřovatelku v útulku začala Hana Bartlová dělat hned po ukončení vysoké školy. Práce to není nijak jednoduchá. „Nejdřív se nachystá krmení, pak se jde uklízet, sbírání exkrementů, dolít vodu, pak se krmí a třeba česání, když na to zbyde čas,“ popisuje každodenní činnosti.

Třebíčský útulek také půjčuje psy na procházku. „To máme od pondělí do pátku od jedné hodiny do čtyř a o sobotách a svátcích od dvanácti do dvou,“ upřesňuje Hana Bartlová. Na procházky samozřejmě nepůjčují všechny psy z útulku. Mají jich vybraných asi deset. „Máme tam jednoho pána, který chodí za konkrétním pejskem a žádného jiného si nepůjčuje. Pejsek už ví, že pán přijde a je natěšený,“ říká ošetřovatelka s tím, že o půjčování psů je velký zájem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.