V třebíčském židovském ghettu mají uličku s prampouchy. S rampouchy však nemají nic společného

9. září 2014

Ulička s prampouchy je jednou z největších atrakcí židovského ghetta v Třebíči. Říká se tak rozpěrám mezi domy. V úzkých uličkách jsou stěny domů z důvodu stability, ale také z estetického hlediska rozepřené zděnými oblouky. Ty vytvářejí zajímavé průhledy a dodávají místu romantickou atmosféru.

Prohlédnout si nyní můžete také dlouho utajovaná a nepřístupná místa. Díky ochotě některých majitelů domů, kteří turisty po dohodě pustí přes svůj práh, uvidíte například studnu v keramické dílně Lýdie Khekové. Kdysi tam prý bývala palírna lihu a studna stojí přímo uprostřed místnosti.

Bezpochyby největší raritou je ale rituální lázeň mikve. Je ve sklepení domu, kde dnes sídlí firma Kapucín. Je to malá nádrž vytesaná ve skále, do které vtéká přírodní pramen. „To je jedna ze základních podmínek, aby to byla opravdová Mikve,“ říká průvodce Michael Řídký. Mikve je tak velká, aby se do ní vešel jeden dospělý člověk. Při představě koupání v ledové vodě vám však naskakuje doslova husí kůže. „No museli být Židé opravdu hodně otužilí, protože v mikvi prováděli očistu každý týden po celý rok,“ dodává Řídký.

Těchto rituálních lázní se v Evropě dochovalo jen velmi málo, a tak mikve v třebíčském židovském ghettu patří mezi opravdové rarity. Židovská čtvrť v Třebíči se navíc může pochlubit hned dvěma takovýmito unikátními lázněmi. Tu druhou najdete v přízemí bývalého chudobince - současného hotelu Josef.

autor: Michal Malý
Spustit audio