V Třešti se projedete na Dederákovi, Hertě nebo Biotopíku. Jsou to kola zdarma k zapůjčení

28. červen 2017

V Praze už nějaký čas funguje systém půjčování jízdních kol. Na jednom místě si kolo za poplatek vezmete, na druhém vrátíte. Pavel Forst a Tomáš Niederhafner podobnou službu zavedli v Třešti na Jihlavsku. Brzy se uchytila. Možná i proto, že je zdarma.

V Třešti už třetím rokem najdete čtyři stanoviště, kde si můžete bezplatně půjčit kolo. Prostě ho sejmete z jednoduchého stojanu, nasednete a jedete třeba na koupaliště nebo na nákup. Potom ho zase vrátíte na své místo. Jednoduchý systém je od toho ve velkoměstech odlišný právě tím, že v něm nefigurují kasičky na poplatky a tím, že musí cyklista kolo vrátit na původní místo. Pavel Forst, který systém spolu s Tomášem Niederhafnerem zavedl, ale připouští, že ne každý kolo vrátí na původní místo. „Jednou za týden ty kola sebereme a zase vrátíme,“ říká. Dva kamarádi novou službu pojmenovali Dederova kola, po člověku, kterého v Třešti každý zná jako vášnivého cyklistu, Karlovi Dederovi a místní si ji brzy vzali za svou.

Dederova kola darují sami občané Třeště. Svezete se tak i na starém favoritu

Kola k zapůjčení nejsou žádné módní výstřelky. Darují je sami občané Třeště. „Na facebooku a v městském rozhlasu vždycky probíhá výzva, že Dederova kola shání nepotřebná kola,“ říká Pavel Forst s tím, že sami je pak opraví a připraví do provozu. Cyklisté pak mají jedinečnou šanci projet se třeba na starém favoritu se zahnutými řídítky. Všechna Dederova kola jsou modrobílá, to podle barev města Třeště, a všechna mají jména. „Vytvoříme anketu, kam občané dávají nápady a pak zase systémem ankety občané hlasují,“ vysvětluje. V současné době je v provozu například Dederák, Herta, Modrý blesk nebo Biotopík. Občas se samozřejmě nějaké to kolo ztratí, ročně tak pět šest. Pak je potřeba je doplnit, opět výzvou.

Pavel Forst, spoluautor Dederových kol, Třešť

Letos přibyla nová zastávka na koupališti Malvíny

V Třešti jsou teď čtyři stanoviště Dederových kol: U Penny marketu, na autobusovém nádraží, u infocentra v Schumpeterově domě a na vlakovém nádraží. „Teď přibylo stanoviště na Malvínách, kde je biotop,“ doplňuje Pavel Forst novou zastávku u třešťského koupaliště. V praxi to pak může vypadat asi takto: Do Třeště přijedete autobusem, hned na nádraží si půjčíte kolo, dojedete na koupaliště, a vrátíte ho zase na nádraží.

Ke kolům se v červenci připojí i vodní šlapadlo

Pro letošní sezónu připravili autoři Dederových kol novinku. Od poloviny července budou v Třešti půjčovat i vodní šlapadlo. Zatím není rozhodnuto, jestli bude kotvit na rybníku Korečník nebo Váňovský.

Za projekt Dederova kola dostali autoři krajské ocenění Skutek roku.

Spustit audio