V zámku Radešín se vznášejí balóny

Zámek Radešín objevili jeho současní majitelé před deseti lety. Objížděli chátrající památky a právě někdejší klášterní hospodářský dvůr ze 13. století jim padl do oka. Ani jeho naprosto havarijní stav je neodradil od toho, aby se pustili do práce.

Aby jim zámek nespadl na hlavu, začali s opravami střech, krovů a stropů. V oknech chybělo sklo a v celém areálu byl patrný necitlivý zásah degradující historické prvky z poválečné doby.

„My jsme si ten náš zámek nazvali balónový. Celá naše rodina je totiž spjata s horkovzdušnými balóny. My jsme chtěli mít dlouho nějaké zázemí, kde by se mohli balonáři scházet. Proto našemu zámku říkáme balónový,“ vysvětluje Petr Kubíček.

Malé balony mají manželé Kubíčkovi vystavené v hlavní budově, kde přes léto provozují hospůdku. Ve vsi totiž žádná jiná není. Kubíčkovi bydlí v Brně a do zámku dojíždějí pracovat o víkendech a dovolených. I když je to velmi náročné, to místo si velmi zamilovali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.