V ženském sboru je stále někdo těhotný

Jedním z nejmladších pěveckých sborů na Vysočině je třešťská Cecilie Cecilia. Jde o čistě ženský sbor, který si za svého sbormistra vybral šéfdirigenta Filharmonie Gustava Mahlera Jiřího Jakeše. On sám je na své Cecilky pyšný. Na zkoušky se prý pilně připravují.

Ženský pěvecký sbor Cecile Cecilia vznikl v březnu roku 2008 z pěveckého sboru paní Šimánkové. Když sbor opustila, oslovily zpěvačky šéfdirigenta Filharmonie Gustava Mahlera Jiřího Jakeše. Ten nabídku přijal. V současné době je ve stavu 25 žen a dívek, ale protože je vždy několik zaměstnaných mateřskými povinnostmi, zpívá zhruba kolem dvaceti zpěvaček. Jiří Jakeš prozradil jedno hudební tajemství: "Ženě se v těhotenství mění hlas k lepšímu. Je čistší a lépe intonuje. Doporučuje se v těhotenství zpívat od začátku, tomu plodu to nesmírně prospívá."

"Muži nám ve sboru nechybí," prohlašuje vedoucí sboru Cecilie Cecilia Jana Schmidtová. Na sbormistra Jiřího Jakeše jsou ale zpěvačky pyšné. "První setkání bylo hodně rozpačité. Jsme samozřejmě všechny amatérky. Když máte před sebou profesionála a ještě k tomu tak výborného, tak je to těžké. Jsme ale moc rády, že se nás ujal, že nás vede a velice dobře vede. Lehké to s námi nemá."

"Zlepšují se, jinak bychom nic nedělali, kdyby se nezlepšovaly. Musí to jít dopředu," reaguje Jiří Jakeš a dodává: "Tam je taková jedna rarita, to jsem nezažil jinde než v Třešti. Ty dámy si nahrávají zkoušky a doma si to pak cvičí. Na zkoušce je to pak znát. To se v amatérských sborech nestává," nešetří další chválou sbormistr.

Kuriózní je i vnik názvu sboru. Původně se sbor jmenoval Třešťský ženský pěvecký sbor, po roce se ale název změnil. Pomohla numerologie. Svatá Cecílie je patronkou hudby, takže volba byla jasná. Jasné ale nebylo, jakou formu jména zvolit. Jestli Cecilie nebo Cecilia. Jedna z členek sboru se zajímá o numerologii a propočítala, že právě obě jména najednou zajistí sboru úspěch.

Spustit audio