Větrný zámeček mi učaroval už ve dvanácti letech, vzpomíná Jiří Kovář

Památku z první republiky, vilu medailéra Josefa Šejnosta, koupil Jiří Kovář v dražbě. Větrný zámeček na Křemešníku skončil kvůli dluhům posledního majitele v exekuci. Tři roky chátral. Teď se ho rozhodl spravovat majitel stavební firmy, která se mimo jiné specializuje i na církevní a historické budovy, Jiří Kovář.

„Jezdil jsem od dvanácti let na Křemešník na poutě. A od té doby si pamatuji právě i zámeček, který jsem měl tehdy za hrad. Úplně mi učaroval, symbolizoval pro mě dobrodružství,“ vzpomíná Jiří Kovář na chvíle, kdy stavbu uviděl poprvé. Od té doby se tam vždy rád vracel.

„Nikdy jsem ale neuvažoval, že bych ho koupil, i když je to charismatické místo. Přišlo to tak nějak samo a asi to tak mělo být,“ míní Kovář. Zámeček chce otevřít veřejnosti už letos v červnu, rád by v něm zachoval odkaz původního majitele Josefa Šejnosta.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.