VIDEO: Důležité je dopadat na špičky a zpevnit tělo. Rope skipping přivedl skákání přes švihadlo k dokonalosti

Snad každý v dětství skákal přes švihadlo. Vrcholem tehdy bylo vajíčko, skákané se zkříženýma rukama, nebo dvojšvih. Z této nevinné dětské hry se v posledních letech stává náročná sportovní disciplina, které se říká rope skipping. Trénují ho i v tělocvičně jihlavského Sokola.

„S tím švihadlem se dají dělat nejenom ty vajíčka, co jsme uměli dřív, ale i spousta dalších skoků. My jím říkáme triky,“ říká trenérka rope skippingu v tělovýchovné jednotě Sokol Jihlava Eva Zuzaňáková. Švihadla mohou mít různé délky, třeba až po třímetrová, a jsou z různých materiálů. V jihlavském Sokole mají nejčastěji korálková. Na provazu jsou navlečené barevné válcové korálky. Podle druhu triků se liší i délka držadel švihadla. Pro rychloskákání se například používají švihadla kratší. Skákat mohou jednotlivci, ale i skupiny.

Malé děti hodně dupou. Musí zpomalit a skákat na špičkách

Princip skákání se vlastně od našich dětských her nezměnil. Je potřeba držet tělo zpevněné, hlavu rovně a neskákat na patách. „Většinou děti přijdou, začnou rychle točit švihadlem a dupat. Říkám jim sloníci. Je potřeba je trošku zpomalit, a dostat je do toho, aby se odpružily a skákaly na špičkách,“ vysvětluje Eva Zuzaňáková. Je také dobré neskákat moc vysoko. „Nejtěžší je na tom zkoordinovat všechny ty pohyby, aby to vypadalo k světu,“ říká jihlavský reprezentant rope skippingu Michal Trojan.

U složitějších skupinových triků je velmi důležitý rytmus

Každý trénink rope skippingu v jihlavské sokolovně začíná nástupem s pozdravem a rozehřátím během. Potom už si cvičenci berou švihadla. Zajímavá je disciplína skákání na rychlost. Pro počítání skoků mají skákači i speciální počítadla. Menší děti potom nacvičují základní triky, jako je i známé vajíčko nebo dvojšvih, a zdatnější cvičenci zvládají například trik, při kterém dva proti sobě točí dvěma dlouhými švihadly, a třetí skáče přes krátké švihadlo mezi točícími se provazy. Tady je vidět, že velmi důležitý je i rytmus.

Spustit audio