VIDEO: Řekové z celé republiky se učí tančit na Vysočině. Letos i houbaří

3. říjen 2017

Už devět let se scházejí Řekové z celé České republiky v rekreačním středisku v Koutech u Ledče nad Sázavou. Proč právě tam? Je to prý uprostřed a nikdo to tam nemá příliš daleko. Několik dní si celé rodiny procvičují řečtinu, učí se vařit řecká jídla a tančí tradiční tance.

Setkání Řeků v Koutech organizuje Lyceum Řekyň. „Lyceum Řekyň bylo založeno v Athénách v roce 1911 a po celém světě má šedesát šest poboček. Pomáhá uchovávat řecké tradice, zvyky, tance a písně,“ říká předsedkyně Lycea Řekyň v České republice Eva Lioliu. Lyceum založila žena, a dodnes správu provádějí pouze ženy. Muži jsou pouze přispívajícími členy. Podle Evy Lioliu jsou ale muži velmi důležití. „My bychom se bez těch mužů a chlapců vůbec neobešly. Právě muži mají nejvýraznější tance a krásné celonárodní řecké kroje,“ říká s úsměvem. A jedna zajímavost: Mužská krojová sukně je ušitá ze čtyř set částí. „Protože je to čtyři sta roků nadvlády Turecka nad Řeckem. Sama tu sukni někdy žehlím a trvá mi to dvě hodiny,“ dodává Eva Lioliu.

Řecké tance jsou většinou kruhové. Tanečníci se drží za ruce, kolem ramen nebo za pásky

Do Koutů jezdí celé řecké rodiny. Děti mají svůj speciální program. Kurzů tance se účastní všichni bez rozdílu věku. Kurzy tance vede lektorka tance Katka Spalasová. „Řecko má mnoho regionů a v každém regionu je ten tanec trošku odlišný. Samozřejmě ale existují celonárodní tance, které umí téměř všichni Řekové,“ říká. Takové tance uvidíte na všech řeckých svatbách. Většinou jde o tanec kruhový, kdy se tanečníci drží za ruce, nebo za ramena, nebo křížem za pásky.

I Řekové mají 28. října státní svátek. Slaví ale začátek války

I v České republice mají Řekové možnost si své tance zatančit. A nejen na různých folklórních festivalech. Pořádají rodinné oslavy a slaví řecké svátky. Mezi ty nejdůležitější patří 25. březen a 28. říjen. „V březnu slavíme rok 1821, kdy Řekové započali povstání proti Turkům a 28. října slavíme rok 1940, kdy Řekové odmítli vstup Italů do Řecka, takže paradoxně slavíme začátek války,“ vysvětluje Katka Spalasová.

Řecký tanec, ilustrační foto

Oba synové mluví řecky. Jinak by to ani nešlo

Mezi účastníky kurzu je i pan Tomáš. „Moje manželka tančí v souboru a my v rodině milujeme tanec,“ říká. Je z druhé generace Řeků, kteří odjížděli z Řecka a oba jeho rodiče jsou Řekové a řecky umí i jeho dva synové. „Jinak by to ani nešlo,“ říká s úsměvem.

Taneční sál se proměnil v sušárnu hub

Specialitou letošního kurzu je určitě nadúroda hub v okolních lesích. Účastníci setkání stále nosí plné košíky a pod okny v tanečním sále se suší nespočet sítí a desek s nakrájenými hříbky. Specifický pach sušených hub tady určitě při tanci nikomu nevadí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.