Vlastnoručně vyrobenou tepanou krajku můžete hrdě nosit

20. listopad 2015
Tepaná krajka

Tepaný šperk má i druhý název – tepaná krajka. „Říká se mu tak proto, že drátek vlastně rozklepete na kovadlince, a když se výtvor obtočí dalším kouskem drátu, aby vypadal prostorově, tak svým způsobem připomíná krajku,“ zamýšlí se Hana Hájková, která tepané šperky sama vyrábí, ale také vede výtvarné dílny, kde to učí ostatní.

Na tepanou krajku potřebujeme nerezový drát nebo osteofix, což je jiný název pro chirurgickou ocel. To jsou základní materiály a na dozdobení potom můžeme použít různé věci – korálky, perličky, mušličky nebo kamínky, ovšem s dostatečně velkou provrtanou dírkou, aby se daly na drát navlékat. „Všechny tyto věci se dají sehnat v hobby ochodech, v korálkárnách nebo přes internet, nabídka je široká,“ ujišťuje Hana Hájková.

Na kurzu se všechno naučíte

Když vede kurz, kovadlinky, kladívka a kleště zájemcům zapůjčí. Podle ní se dá vlastnoruční tepaný šperk zvládnout, i když třeba ne napoprvé. „Já si myslím, že každá žena má v sobě tvůrčí invenci, hlavní je se toho nebát. Nebát se, že se mi to nepovede, možná jednou ano, ale potom už to jde.“

Hana Hájková, vyrábí tepanou krajku

Na kurzy obvykle Hanka nosí své šperky – přívěsky, naušnice, náramky a prstýnky, aby si zájemkyně vybraly. „Začíná se jednoduchou spirálkou, kdy se drátek musí rozklepat, několikrát se zatočí a v místě ohybu je také dobré ho rozklepat. On se tím zpevní a už s ním nehnete. Dál povzbuzuji ženy, aby nekopírovaly jen to, co vidí u mě, ale aby si šperk vyrobily podle své fantazie,“ popisuje průběh kurzu. Ten nejbližší pořádá 1. 12. žďárská knihovna Matěje Josefa Sychry.

Bouchání vás odreaguje

Hana Hájková tvoří a vyrábí všechno možné. Začala u oplétání nádob měděným drátem, později přešla k výrobě menších vánočních ozdob. Z drátků umí háčkovat, na práci s nimi používá i techniku, kterou zná z paličkování. „Pak když jsem jednou uviděla tepaný šperk, tak jsem si řekla, že to bych taky mohla zkusit, že to určitě zvládnu.“ Tvorba všech uměleckých předmětů zabírá Haně Hájkové spoustu času, ale nelituje: „Je to taková relaxační práce, člověk si u toho odpočine. Docela to funguje, když jste na někoho nazlobená, tak jdete a zaboucháte si do kovadliny, to se člověk tak krásně odreaguje,“ směje se.

autor: dak
Spustit audio